Zimske padavine

Dan je razmočen, naraščanje nekaterih rek bo hitro, lahko tudi poplavijo

S.R.
13. 12. 2023, 11.48
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 12.14
Deli članek:

Zbudili smo se v razmočeno jutro, a so skrbi sovražnikov tako snega kot sonca odveč, klavrna bo celotna sreda, padavine bodo namreč v večjem delu države ponehale šele proti jutru.

Marko Vavpotič / M24
/

Vesti bodo najmanj veseli na Primorskem, kjer bo deževje začelo slabeti že v popoldanskih urah. Prav tako se bo popoldne začela počasi spuščati snežna meja, ki bo proti večeru dosegla približno 1000 metrov nadmorske višine, kaže napoved meteorologov Agencije RS za okolje (Arso). Temperature bodo večinoma vztrajale med 2 in 8 stopinjami Celzija, na Primorskem ter v delih južne Slovenije pa celo med 9 in 12 stopinjami Celzija. Z izjemo Primorske se bo lahko prebivalstvo zimskega deževja veselilo najmanj do nočnih ur. Nato bodo padavine začele slabeti, zjutraj pa bodo vztrajale le še v vzhodnih in južnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v nekaterih alpskih dolinah malo pod 0, ob morju pa okoli 6 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo na Primorskem precej jasno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji, še napovedujejo pri agenciji Arso. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.

Medtem v visokogorju seveda sneži, medtem ko bo sredogorje deležno le »nekaj snega,« so sporočili na Arsu. Po njihovih navedbah sneži na Vršiču, Rudnem polju, Voglu in Krvavcu, pri čemer lahko zapade približno 20 centimetrov snega.

Stanje voda

Pri Arsu so pojasnili tudi, kakšne bodo predvidoma hidrološke razmere. Glede na njihovo napoved bodo čez dan reke v večjem delu države še naraščale in bodo največje pretoke dosegle ponoči. Najbolj bodo narasle reke v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, v Posotelju, v Podravju in Pomurju, pri čemer bo naraščanje rek hitro. Zvečer in ponoči se bodo posamezne reke razlivale ob strugah, pritoki Krke, Sotla, Ščavnica in Dravinja pa lahko za krajši čas tudi poplavijo. Na teh območjih lahko krajevno poplavi tudi padavinska voda.

Večina rek bo v četrtek upadala in se vrnila v struge, naraščale bodo le še Ljubljanica, Krka in Sava v spodnjem toku. »V večjem delu države bo vodnatost rek velika, le alpske reke na Gorenjskem bodo zadržale srednje pretoke. Ob koncu tedna bodo reke počasi upadale, ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske pa se bodo še zmerno povečevale,« so še zapisali pri Arsu.