Nič nevarnega

Kakšne vonjave se širijo po Ljubljani? Na Fakulteti za farmacijo se je med eksperimentom sprostil plin

R.T.
13. 12. 2023, 10.47
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 14.00
Deli članek:

Na Viču in v centru v Ljubljane so nekaj pred 9. ure zavonjali nekaj podobnega plinu.

Sabina Noble / Facebook
Gasilci so iskali "epicenter smradu".

Uprava za zaščito in reševanje je poročala o klicih, ki so prihajali iz širšega območja Viča, od Trga republike do Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, vonj po zemeljskem plinu naj bi zaznali tudi na Tržaški cesti, v Rožni dolini, Na Aškerčevi in Vrtači.

Na teren so odhitele gasilske enote, ki so preiskovale, kaj "smrdi". Vir vonjav je iskala intervencijska ekipa Energetike Ljubljana, , a plina niso zaznali. "Ne gre za uhajanje plina. Kaj dejansko je ta vonj, se še ugotavlja," so sporočili.

Po naših neuradnih informacijah je bil izvor vonjav na Fakulteti za farmacijo na Aškerčevi cesti. "Epicenter" je bil res na fakulteti. Kaj se je zgodilo? S Fakultete za farmacijo so kasneje sporočili, da je okoli 8.30 v sklopu eksperimenta prišlo do reakcije, pri kateri se je sprostil plin z zelo močnim vonjem. Ta plin človeški nos zazna že v zelo nizkih koncentracijah (v zrak je šlo nekaj miligramov). Na fakulteti pojasnjujejo, da vonj spominja na odorant za uhajanje plina, v sproščenih količinah pa "ni neposredno nevaren«. Ker je trenutno Ljubljana v območju nizkega pritiska, "bo vonj morda mogoče zaznati še tekom današanjega dne". Reakcija je bila  enkratna in je zaključena, zato na fakultetit ne pričakujejo prihodnjih vplivov na okolico. Intervencija pristojnih služb je zaključena.