Novi direktor službe DVK

Nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič dviguje roke od politike

Luka Mlakar
13. 12. 2023, 06.03
Deli članek:

Na čelo službe DVK se bo po Dušanu Vučku zavihtel še en nekdanji poslanec. Se bo Igor Zorčič zaradi videza nepristranskosti popolnoma umaknil iz politike?

Sašo Švigelj
Igor Zorčič bo vodenje službe Državne volilne komisije prevzel 1. februarja 2024,.

Novi direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Igor Zorčič bo petletni mandat nastopil prvega februarja prihodnje leto, ko se bo po več kot dvanajstih letih s tega položaja predčasno poslovil Dušan Vučko, ki odhaja v pokoj. Odločitev o Zorčičevem imenovanju so člani DVK prejšnji teden sprejeli soglasno, a so se v delu javnosti nato pojavile kritike, da bo položaj šefa službe DVK zasedel nekdanji predsednik državnega zbora, ki v domačih Brežicah še vedno vodi svojo politično stranko.

Gre za Listo Igorja Zorčiča, ki je nastala na temeljih stranke LIDE, s katero je Zorčič sprva nameraval kandidirati na lanskih parlamentarnih volitvah, a se na koncu za to potezo ni odločil. Namesto tega je na lanskih lokalnih volitvah spet kandidiral za župana Brežic, a pri tem ni bil uspešen, saj je moral premoč zopet priznati Ivanu Molanu. Skupna lista Igorja Zorčiča in Sonce ima v brežiškem občinskem svetu sedem svetnikov, med njimi je tudi Zorčič.

Zorčič: Lista, ki nosi moje ime, se bo preimenovala

Nekdanji predsednik državnega zbora je na vprašanje Večera, ali se namerava zaradi imenovanja na čelo službe DVK odpovedati lokalni politični karieri, odgovoril, da je kot predsednik prej omenjene lokalne liste že podal odstopno izjavo. »Pričakujem, da bo v najkrajšem možnem roku imenovan novi predsednik in da se bo lista, ki trenutno nosi moje ime, preimenovala,« je dejal Zorčič in poudaril, da omenjena lista deluje samo v občini Brežice. Na vprašanje, ali bo odstopil tudi s funkcije občinskega svetnika, pa je Zorčič odgovoril, da bo o tem še razmislil in da glede tega ni sprejel še nobene dokončne odločitve. Očitke iz dela javnosti, da se bo kot vodja službe DVK pred naslednjimi lokalnimi volitvami znašel v nasprotju interesov, če se ne bo odpovedal svetniškemu mandatu, je sicer označil za deplasirane.

»DVK ima omejeno vlogo pri izpeljavi lokalnih volitev, tam glavno vlogo igrajo občinske volilne komisije. To, ali je nekdo deloval oziroma še deluje na lokalnem nivoju, ne igra nobene vloge pri izpeljavi državnozborskih ali evropskih volitev,« je prepričan Zorčič, ki je bil v preteklosti na listi nekdanje SMC dvakrat zapored izvoljen za poslanca.

Kot je poudaril, je sicer pomembno, da vsi zaposleni v službi DVK na čelu z vsakokratnim direktorjem pri svojem delu izkazujejo nevtralnost ter integriteto do vseh postopkov in opravil, ki so potrebna za izpeljavo volitev. Na vprašanje, ali se zaveda, da se bo po nastopu nove službe težko vrnil v državno politiko, pa je odgovoril, da je iz slednje izstopil že v začetku lanskega leta, ko so v LIDE sprejeli odločitev, da ne gredo na parlamentarne volitve. »To je bila moja osebna odločitev, tako da niti najmanj ne razmišljam, da bi se angažiral na naslednjih volitvah,« je povedal Zorčič in ob tem dodal, da prav tako nima več ambicij, da bi se v Brežicah v prihodnosti še potegoval za županski stolček.

Vučko: Ko sem bil imenovan, sem zaključil politično kariero

Za direktorja službe DVK seveda ne veljajo nobene omejitve, ko gre za članstvo v političnih strankah, vendar pa je za institucijo, ki skrbi za zakonito in pošteno izvedbo volitev, pomemben tudi videz nepristranskosti. Zorčič sicer ni prvi nekdanji politik, ki bo prevzel vodenje službe DVK. Pred imenovanjem na omenjeno funkcijo se je s politiko ukvarjal tudi Vučko, ki je bil med drugim poslanec in sekretar poslanske skupine LDS, v času vlade Boruta Pahorja, ko je notranje ministrstvo vodila Katarina Kresal, pa je bil na omenjenem resorju direktor direktorata za upravne notranje zadeve. »Ko sem bil imenovan za direktorja službe DVK, sem zaključil svojo politično kariero in izstopil iz takratne LDS. Odstopil sem tudi kot občinski svetnik na listi LDS v Bohinju,« je dejal Vučko in dodal, da se tudi v prihodnje ne namerava politično angažirati. Zorčičevega primera ni želel komentirati, ker da ni sodeloval v nobeni fazi postopka izbire svojega naslednika. »Izločil sem se iz vseh postopkov, to se mi zdi tudi edino higienično,« je še poudaril Vučko. Da prihaja na zelo odgovoren položaj, se zaveda tudi Zorčič, ki bo že pred nastopom nove službe opravil pogovore s tistimi, ki so pristojni za opravila in pripravo postopkov za evropske volitve prihodnje leto: »Prepričan sem, da bomo s predhodnimi pripravami in s trdim delom, ki vključuje tudi to, da popolnimo ekipo, nared tudi za evropske volitve v juniju.«