Mladen Šamardžija

Na Jahorini prijeli Kranjčana zaradi povezav s Kavaškim klanom

J.V.
11. 12. 2023, 16.10
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 18.07
Deli članek:

33-letni Kranjčan Mladen Šamardžija je eden najbolj iskanih evropskih kriminalcev.

Slovenska policija
Mladen Šamardžija, iskan zaradi heroinskih poslov.

Mladen Šamardžija, ki je na lestvici Europolovih ubežnikov veljal za enega najbolj iskanih, je bil danes po poročanju Klix.ba aretiran na Jahorini v akciji ministrstva za notranje zadeve Republike Srbske.  Šamardžija, rojen leta 1990 v Kranju, je obtožen članstva v hudodelski združbi iz Črne gore, ki je delovala pod okriljem zloglasnega kavaškega klana. 

Veljal je za "nevarnega" ubežnika

33-letnik, ki ima poleg slovenskega tudi državljanstvo BiH, naj bi koordiniral dobavo heroina in dotok denarja ter novačil nove člane hudodelske združbe. S kaznivimi dejanji je sebi in drugim pridobil večjo materialno korist. Veljal je za "nevarnega" ubežnika. Slovenska policija ga je vključila v evropsko kampanjo Most Wanted 2023, ki sta jo novembra zagnala Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST. 

Europol
Tiralica na Europolu.

Šamardžija je bil sicer že septembra lani aretiran na Palah po strelskem obračunu pred nekim lokalom. S kraja je uspel zbežati s svojo limuzino BMX X5 in pri tem poskušal povoziti enega od policistov, a je bil potem vseeno kmalu prijet. V njegovem avtu so našli 58.400 evrov gotovine in mu zaplenili štiri telefone. Bosanska policija je kritične noči aretirala še tri moške, vendar je preiskovalni sodnik samo enega poslal v pripor. Šamardžija je bil izpuščen na prostost, vendar lani še ni bil med najbolj iskanimi obrazi  evropskih kriminalcev. Bo tokrat kljub dvojnemu državljanstvu 33-letni Kranjčan le izročen slovenskim oblastem?