zadnjo elektratno zaprli leta 1990

Italija ne bo gradila jedrskih elektrarn

S.Č./STA
11. 12. 2023, 14.51
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 14.59
Deli članek:

Italijanska vlada ne bo financirala novih jedrskih elektrarn četrte generacije, ki bi lahko pomagale pri zelenem prehodu. Vendar pa pri njihovi izgradnji ne bo ovirala lokalnih industrijskih območij in energetskih podjetij, je danes za italijanski časnik La Repubblica dejal italijanski minister za okolje Gilberto Pichetto Fratin.

profimedia
Država bo delovala kot regulator dodaja Gilberto Pichetto Fratin.

Če se bo kakšno industrijsko območje in podjetje odločilo za izgradnjo jedrskega obrata, bo država delovala kot regulator, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa Pichetto Fratin dejal za časnik.

"V Italiji ne bomo gradili jedrskih elektrarn. Mogoče se bodo industrijska območja ali posamezna energetska podjetja odločila, da se opremijo z majhnim reaktorjem četrte generacije. Država bo v tem primeru le regulator," je dejal italijanski minister.

Italija je sicer ena redkih držav v Evropi in edina članica skupine G8, ki je popolnoma opustila jedrsko energijo. V državi so zadnjo jedrsko elektrarno zaprli leta 1990, potem ko so se Italijani na referendumu leta 1987 izrekli proti jedrski energiji. Referendum so izvedli v luči jedrske tragedije v Černobilu.

So pa jedrskim elektrarnam nove generacije močno naklonjeni okoljevarstveniki in podnebni aktivisti, saj bi po njihovem mnenju lahko imele pomembno vlogo pri prehodu s fosilnih goriv.