COP28

Na podnebni konferenci brez sporazuma o odpravi fosilnih goriv

J.V./STA
11. 12. 2023, 15.40
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 20.42
Deli članek:

Nov osnutek težko pričakovanega sporazuma, ki ga je pripravilo predsedstvo podnebne konference ZN, na področju fosilnih goriv države poziva zgolj k zmanjšanju proizvodnje in porabe fosilnih goriv, besedne zveze o dokončni odpravi fosilnih goriv, na kar so upale države EU in otoške države, pa ni več.

Profimedia
Predsedstvo konference je stopilo korak nazaj pri sprejemu ambicioznejše odločitve glede usode fosilnih goriv.

Besedilo države natančneje poziva k zmanjšanju fosilnih goriv na enostaven, pravičen in urejen način, da bi dosegli neto ničelne emisije toplogrednih plinov do, pred ali okoli leta 2050 v skladu z izsledki znanosti. S tem je predsedstvo konference stopilo korak nazaj pri sprejemu ambicioznejše odločitve glede usode fosilnih goriv. 

Zadnja različica, ki so jo državam posredovali v petek, je namreč kot eno od možnosti omenjala odpravo fosilnih goriv, za kar so si prizadevale predvsem zaradi posledic podnebnih sprememb močno ogrožene otroške države in članice EU. Rešitvi, ki bi v katerem koli pogledu ciljala na fosilna goriva, so sicer v zadnjih dneh najbolj nasprotovali Savdska Arabija, Irak in ostale države skupine držav proizvajalk Opec.

Dokument vključuje tudi cilj potrojitve globalnih zmogljivosti obnovljivih virov energije do leta 2030 ter poziva k pospešitvi uvajanja brezemisijskih in nizkoemisijskih tehnologij. Med temi so poleg obnovljivih virov energije tudi jedrska energija, proizvodnja vodika in tehnologije zajemanja in shranjevanja ogljika, s čimer bi povečali prizadevanja za nadomestitev fosilnih goriv v energetskih sistemih, ki ne uporabljajo tehnologij zajema ogljika.

Mesto v osnutku pa sta našla tudi poziva k postopni odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva in k pospešitvi ter znatnem zmanjšanju emisij, ki niso emisije ogljikovega dioksida, vključno z emisijami metana na svetovni ravni do leta 2030. 

Po informacijah STA je države EU v besedilu glede blaženja podnebnih sprememb zmotilo tudi to, da se državam še vedno dopušča možnost izbire. To v praksi pomeni, da se lahko države za upoštevanje pozivov, kot je denimo potrojitev obnovljivih virov energije, odločijo ali pa tudi ne. V okviru pogajanj, ki bodo sledila v večernih urah in v torek zjutraj, si bodo tako pogajalci držav EU prizadevali za zavezujočo dikcijo tega dela besedila.

Ko je govora o zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, pa gredo poudarki v smer, da je treba vključiti zmanjševanje emisij vseh toplogrednih plinov, ne pa zgolj izpustov metana, ki jih vsebuje zadnji osnutek. Glede poteka pogajanj se danes zvečer nadaljujejo posvetovanja, ki jih vodi predsedstvo COP28. V imenu EU bodo spregovorili glavni pogajalci, predsedstvo pa bo nato na podlagi prejetih komentarjev in pisnih pripomb posameznih skupin držav do torkovih jutranjih ur pripravilo novo različico osnutka.

"Predsedstvo COP28 je že od začetka jasno izražalo ambicije. To besedilo odraža te ambicije in je velik korak naprej. Zdaj je vse v rokah držav, ki jim zaupamo, da bodo naredile najboljše za človeštvo in planet," se je na vsebino prvega osnutka odzval tiskovni predstavnik COP28. Manj zadovoljni pa so nevladniki, ki osnutek vidijo kot velik korak nazaj.