Narobe svet

Znana praksa: iskan v Sloveniji, prijet v Bosni, a izpuščen na prostost

J.V.
29. 9. 2022, 14.56
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 19.06
Deli članek:

Mladen Šamardžija, v Sloveniji iskan zaradi vpletenosti v heroinske posle, je bil pred dnevi prijet v BiH, a tudi kmalu izpuščen na prostost. Razlog? Dvojno državljanstvo.

Slovenska policija
Mladen Šamardžija, iskan zaradi heroinskih poslov.

Europol je včeraj "zagnal" najnovejšo kampanjo iskanja članov kriminalnih združb, ki so se izognili roki pravice, in sicer z anonimnini namigi s strani javnosti. V elitno ekipo sta bila izbrana tudi dva s slovenskim državljanstvom: leta 1985 rojeni Aleš Pevec, ki je bil zaradi zlorabe prostitucije in prometa z mamili obsojen na osem let in pol, drugi pa je leta 1990 rojeni Mladen Šamardžija, ki ga naše pravosodje išče zaradi vpletenosti v heroinske posle.

Iskani Šamardžija naj bi bil tudi boter sinu vodje Škaljarskega klana Jovana Vukotića, ki so ga nedavno likvidirali v Turčiji.

Po pisanju bosanskega portala Avaz je bil Šamardžija aretiran pred dnevi, v noči na 19. septemer, po tem ko je pred nekim lokalom na Palah prišlo do strelskega obračuna. S kraja je sicer uspel zbežati s svojo limuzino BMX X5 in pri tem celo napadel oziroma poskušal povoziti enega od policistov, a je bil potem vseeno kmalu prijet. V njegovem avtu so našli 58.400 evrov gotovine in mu zaplenili štiri telefone.

Po pisanju Avaz je bosanska policija kritične noči aretirala še tri moške, vendar je preiskovalni sodnik samo za enega od njih odredil pripor, medtem ko je bil Šamardžija izpuščen na prostost, pred izročitvijo Sloveniji pa ga tako varuje dvojno državljanstvo. Po podobnem scenariju se odvija tudi iskanje Danijela Borojevića iz Tržiča, ki ga slovenska policija zaradi vpletenosti v oborožen rop banke išče od leta 2002. Lani poleti so ga prijeli v Banja Luki, vendar potem tudi kmalu izpustili.