Na pragu preobrata?

Putin zabeležil drugi največji padec podpore v svoji 20 letni vladavini

J.V.
29. 9. 2022, 13.14
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 20.41
Deli članek:

"Samo" 77 odstotkov vprašanih je izjavilo, da odobravajo ravnanja predsednika.

Reuters
Številne Ruse pošilja v gotovo smrt.

Glede na rezultate javnomnenjske raziskave, objavljene včeraj, je podpora ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu doživela drugi največji padec v njegovih dveh desetletjih na oblasti, poroča The Moscow Times. Nezadovoljstvo se kopiči po tem, ko je Putin razglasil "delno mobilizacijo" zaradi katastrofe, ki jo ruske sile doživljajo na ukrajinskih bojiščih.

Po podatkih agencije Levada Center, ki jo sicer ruske oblasti razglašajo za "tujega agenta", je 77 odstotkov vprašanih izjavijo, da odobravajo ravnavnja predsednika. Kar je za 6 odstotkov manj kot avgusta, ko je na taisto vprašanje pozitivno odgovorilo 83 odstokov anketiranih.

To je tudi največji padec podpore Putinovim politikam od leta 2018, ko je zvišal upokojitveno starost ruskih delavcev in sprožil val prostestov po vsej državi, opominja The Moscow Times. Kot je znano, Kremlin namerava z delno mobilizacijo vpoklicati 300 tisoč Rusov. Skoraj toliko pa naj bi jih v strahu pred pošiljanjem na fronto že zbežalo iz države. In spletni komentarjat si že daje duška z memi.