Akcija v teku

V Črni gori aretirali več državljanov zaradi vohunjenja za Ruse

M.K.
29. 9. 2022, 13.53
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 14.06
Deli članek:

V črnogorski prestolnici so danes dopoldan zaradi suma vohunjenja za Ruse odvzeli prostost več črnogorskim državljanom, poroča Slobodna Dalmacija. Po podatkih črnogorske Agencije za nacionalnu varnost je eden izmed aretiranih, šlo naj bi za zaposlenega v državni upravi, več kot deset let delal za rusko obveščevalno službo.

Profimedia
Aretacije zaradi vohunjenja za Ruse v Črni gori naj bi bile del mednarodne akcije.

Aretacije in hišne preiskave je po poročanju črnogorskega portala Vjesti izvajala Agencija za nacionalnu varnost (ANB). Po informacijah Vjesti25 je današnja akcija začetek aktivnosti za odkrivanje sodelavcev tujih obveščevalnih služb. ANB sicer uradno še ni potrdila, da je bilo več oseb aretiranih zaradi suma vohunjenja. 

Vijesti25 še poročajo, da je današnja akcija v Črni gori le del mednarodne akcije razkrivanja ruskih vohunov. Med aretiranimi v Črni gori naj bi sicer bili tudi ruski državljani.

Črnogorske oblasti so letos spomlad iz države že izgnale enega od ruskih diplomatov, ki je moral v 72 urah zapustiti državo. "Razlog za to odločitev je ocena pristojnih varnostnih organov v Črni gori o dejavnostih ruskega diplomata, ki so v nasprotju z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih," so ob izgonu sporočile črnogorske oblasti.

Na madžarskem obsodba zaradi vohunjenja za Ruse

Do akcij črnogorske obveščevalne službe je prišlo dan po tem, ko je Madžarsko vrhovno sodišče nekdanjega opozicijskega politika iz nacionalistične stranke Jobbik Belo Kovacsa obsodilo na petletno zaporno kazen zaradi vohunjenja za Rusijo, ko je bil poslanec Evropskega parlamenta.