Spregovorila mama

V parku v Moravčah devetošolec ustrahoval osnovnošolko

R.T.
6. 12. 2023, 13.35
Posodobljeno: 7. 12. 2023, 08.53
Deli članek:

Zaradi dogajanja na osnovni šoli v Moravčah so bili zaskrbljeni tako otroci kot starši.

Občina Moravče
Osnovna šola Jurija Vege v Moravčah.

Zadnji skrb vzbujajoči dogodek naj bi se zgodil konec novembra, a ima primer, s katerim se soočajo na Osnovni šoli Jurija Vege v Moravčah, domnevno precej daljšo brado. Eden od tamkajšnjih učencev, šlo naj bi za učenca devetega razreda, naj bi že dlje časa zastraševal druge, mlajše šolarje. V zadnjem, najhujšem incidentu doslej, pa naj bi v parku izven šole s plastično pištolo za denar izsiljeval eno od učenk najnižjih razredov.

Glede dogajanja je za Svet24TV spregovorila mama enega od učencev na osnovni šoli, ki je želela ostati anonimna. Po njenih pojasnilih fant to osnovno šolo obiskuje že od 5. razreda, neljubi dogodki pa se vrstijo vse od takrat. »Fant hodi vsak dan z nožem ali bokserjem v šolo,« je pojasnila ter dodala, da pa se je pred 14. dnevi odvil dogodek, ko je v parku hodil s plastično pištolo in »je v bistvu ustrahoval deklico drugega oziroma tretjega razreda, da želi od nje dva evra.« Deklica je bila nepresenetljivo zelo prestrašena, celotna zadeva pa se je prijavila na policijo.

»Otroci so prestrašeni, iz dneva v dan v strahu hodijo v šolo,« je za Svet24TV še razodela mama, ki je priznala, da je zelo strah tudi njo. »Glede na to, da je fant prišel 14 dni nazaj z igračko, lahko jutri pride s pravo pištolo,« je dodala in opomnila, da se kaj hitro lahko zgodi neljubi dogodek, kot se je pred časom odvil v Srbiji. »Zadeva je šla predaleč, treba je urgirati in treba je otroke slišati,« je zaključila mama.

Župan in ravnateljica: Ničelna toleranca

Ker gre za mladoletne osebe, je policija z informacijami seveda skopa. Kot so pojasnili, zaradi varstva osebnih podatkov in interesa preiskave podrobnosti ne morejo razkrivati, a so potrdili, da zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja.

Sta pa preteklo sredo s skupno izjavo za javnost postregla župan Moravč Milan Balažic in ravnateljica Osnovne šole Jurija Vege Suzana Cvirn Guček. Sporočila sta, da bosta vodstvo šole in lokalna skupnost »ob neljubih dogodkih ogrožanja varnosti učencev s strani drugih učencev, vse pogostejših primerih vrstniškega nasilja in drugih oblikah neprimernega in nespoštljivega obnašanja uveljavljala pravilo ničelne tolerance.« Poudarila sta, da bodo vsi tovrstni primeri »prijavljeni policiji in ustrezno sankcionirani, če je potrebno tudi z začetkom vzgojnega delovanja, ki se konča s prešolanjem.«

Župan in ravnateljica sta v izjavi obenem učiteljski zbor in vzgojitelje pozvala, naj delujejo preventivno in so sami s svojim zgledom vzor učencem. »Še posebej pa se obračava na starše učencev, ki nosijo polno odgovornost za vzgojo svojih otrok. K ozaveščanju o etičnem obnašanju bo svoje prispevala tudi lokalna skupnost. Vsaka uspešna skupnost namreč temelji na medsebojnem spoštovanju in vrednotah, ki zavezujejo vsakega posameznika od mladih nog naprej.«