Slovenija

Inovativne mehanske zavore za večjo mobilnost in samostojnost invalidov

nn
2. 12. 2023, 08.15
Posodobljeno: 2. 12. 2023, 08.19
Deli članek:

Družinsko podjetje Dezziv, ki izdeluje inovativne pripomočke za invalide, in Merkur zavarovalnica sta združila moči z namenom, da bi olajšali vsakodnevno življenje invalidov ter jim pomagali pri večji samostojnosti.

Matjaž Očko
Za uspešno zgodbo podjetja Dezziv stoji družina Stakne

Z odkupom mehanskih zavor za invalidske vozičke v vrednosti 10.350 €, ki omogočajo samostojno vzpenjanje in spuščanje po stopnicah, so podprli posameznike, ki si zavor zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne morejo privoščiti. Ob letošnjem mednarodnem dnevu invalidov, ki ga obeležujemo 3. decembra, si želijo, da bi čim več ljudem pomagali pri neodvisnosti.

Od družinske zgodbe do ustanovitve podjetja

Podjetniška pot družine Stakne se je začela, ko je sin Nejc leta 2014 utrpel poškodbo hrbtenjače in pristal na invalidskem vozičku. Iskali so rešitev, da bi mu omogočili gibanje z invalidskim vozičkom po stopnicah in klančinah, saj je že 35 stopnic do Nejčeve sobe nenadoma postalo velika ovira. Po zamisli inovativne samodejne zavore so izdelali prvi prototip, ki je Nejcu omogočil samostojno gibanje v domači hiši in okolici. Da bi s to rešitvijo pomagali tudi drugim, so obiskali društva paraplegikov v Sloveniji in skupaj z uporabniki invalidskih vozičkov razvili izdelke, s katerimi bi pomagali čim širšemu krogu ljudi. Sledil je proces testiranja, izpopolnjevanja in pridobivanja finančnih sredstev, leta 2018 pa so ustanovili podjetje Dezziv.

Matjaž Očko
Zavore Dezziv omogočajo varno spuščanje in vzpenjanje po stopnicah.

Svetovna inovacija: mehanske zavore za premagovanje stopnic

Čeprav je pravica enakopravnega dostopa do javnih površin zakonsko določena, se invalidi pogosto znajdejo pred arhitekturnimi ovirami. Dvostranske mehanske zavore Dezziv uporabniku invalidskega vozička omogočajo, da se brez večjega napora varno povzpne ali spusti po stopnicah. Gre za edino rešitev na svetu, ki deluje v obeh smereh vožnje invalidskega vozička. Kakovost in funkcionalnost izdelkov so potrdili v laboratorijih nemškega proizvajalca invalidskih vozičkov in v neodvisnem inštitutu na Japonskem.

Družino Stakne pri delu najbolj motivira zadovoljstvo uporabnikov in to, da so družinsko podjetje. »Včasih nam kak uporabnik napiše tako zahvalno pismo, da smo res ponosni, da smo lahko del njegove zgodbe in da smo lahko izboljšali kakovost njegovega življenja. Nekdo nam je napisal, da gre zdaj lahko sam do hladilnika, spet drugi, da smo mu omogočili, da se lahko po klančini sam povzpne v avto in da zato ne potrebuje več asistenta. Nekdo nam je celo napisal, da mu ne bo treba prodati stanovanja, ker smo mu za majhen denar rešili težavo, kako priti v stanovanje,« s ponosom pove Jožef Stakne.

Donacija zavor ob mednarodnem dnevu invalidov

V podjetju Dezziv si želijo, da v sklopu letošnjega mednarodnega dneva invalidov, 3. decembra, za njihove zavore izvedelo čim več ljudi, ki jih morda potrebujejo. S tem namenom so se povezali z Merkur zavarovalnico, ki je odkupila zavore v vrednosti 10.350 €. Skupaj so jih podarili posameznikom po Sloveniji, nekaj pa tudi lokalnim društvom paraplegikov. Ta so poskrbela, da so zavore dobili tisti, ki jih resnično potrebujejo.

Matjaž Očko
Jožef Stakne, razvijalec produktov

Partnerstvo med podjetjem Dezziv in Merkur zavarovalnico je odličen primer, kako lahko podjetja združijo svoje moči, da bi izboljšala življenje posameznikov. Donacija inovativnih mehanskih zavor je le začetek prizadevanja za večjo mobilnost, samostojnost in družbeno vključenost gibalno oviranih. S tem projektom odpirajo vrata za boljšo prihodnost, v kateri se ovire spreminjajo v priložnosti.