Vojska

To je ruski odgovor na širitev Nata

G.G./STA
1. 12. 2023, 21.23
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 21.23
Deli članek:

Rusija bo povečala število vojakov za približno 15 odstotkov.

Profimedia
/

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, ki predvideva povečanje števila pripadnikov ruskih oboroženih sil za 15 odstotkov. V skladu z odlokom, ki ga je objavil Kremelj, naj bi ruska vojska odslej štela 2,2 milijona pripadnikov, od tega 1,32 milijona vojakov. Prejšnji odlok, podpisan avgusta lani, je določal število pripadnikov ruskih sil na dva milijona, od tega 1,15 milijona vojakov.

"Povečanje polne sestave vojske je posledica vse večjih groženj naši državi, povezanih s posebno vojaško operacijo v Ukrajini in nenehno širitvijo Nata," so sporočili iz ruske vojske in dodali, da se bo število pripadnikov vojske povečalo za približno 170.000 in da je to "ustrezen odgovor na agresivno dejavnost Nata". Ob tem ruska vojska ne načrtuje sprememb v sistemu naborništva ali nove mobilizacije - nepriljubljenega ukrepa, ki je lani povzročil odhod številnih mladih moških iz Rusije.

Moskva se je za povečanje števila vojakov odločila v času, ko si tako Ukrajina kot Rusija prizadevata pridobiti čim več ozemlja in popolniti svoje vrste. Frontne črte se sicer v zadnjih mesecih skorajda niso premaknile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po poročanju britanskega BBC nedavno dejal, da mora Ukrajina v luči bližajoče se zime hitro okrepiti obrambo na celotni frontni črti, potem ko ukrajinska protiofenziva poleti ni prinesla pričakovanih koristi.