novi napadi

Po izteku premirja v Gazi napadi tudi ob izraelsko-libanonski meji

STA
1. 12. 2023, 19.59
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 19.59
Deli članek:

Po izteku začasnega premirja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas na območju Gaze danes poročajo o napadih tudi ob izraelsko-libanonski meji.

Profimedia
AFP povedal, da bo gibanje spoštovalo premirje, če ga bo spoštoval tudi Izrael.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je napadlo položaje izraelske vojske, v izraelskem napadu na jugu Libanona pa so bili ubiti trije civilisti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pripadniki Hezbolaha so po poročanju britanskega BBC po izteku premirja v Gazi iz Libanona streljali na položaje izraelske vojske na drugi strani meje. Skupaj naj bi izvedli najmanj štiri napade, med drugim tudi na vojake in vojašnico.

AFP povedal, da bo gibanje spoštovalo premirje, če ga bo spoštoval tudi Izrael

Izraelska vojska je sporočila, da je na napade odgovorila, njena tarča pa so bile teroristične celice. Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vir v libanonskih varnostnih silah, so bili v izraelskem napadu v obmejnem mestu Hula na jugu Libanona ubiti trije civilisti. Po navedbah virov v libanonskem mestu Tir so izraelska vojaška letala na obrobju mesta danes po sončnem zahodu izvedla dva napada. Pri tem je bil ubit en človek, trije pa ranjeni.

V zadnjem tednu dni, ko je na območju Gaze veljalo začasno premirje med Izraelom in Hamasom, je bilo z izjemo nekaj incidentov mirno tudi na izraelsko-libanonski meji. Vir blizu Hezbolaha je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bo gibanje spoštovalo premirje, če ga bo spoštoval tudi Izrael.