Slovo

Umrla Marta Rau-Selič, hrbtenica Slovenskega filmskega arhiva

R.T.
1. 12. 2023, 11.42
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 11.42
Deli članek:

»Ugasnila je življenjska luč dolgoletne sodelavke Arhiva Republike Slovenije Marte Rau-Selič,« so danes objavili na spletišču vlade.

Arhiv Republike Slovenije
Marta Rau-Selič

Marta Rau-Selič, ki se je v Arhivu Republike Slovenije zaposlila leta 1984 in bila ves čas njene zaposlitve dejavna v oddelku oziroma sektorju Slovenski filmski arhiv (SFA), je preminila v 73. letu starosti. Kot so še zapisali na spletišču vlade, sta bila z vodjem SFA Ivanom Nemaničem kar nekaj let edina sodelavca tega oddelka in Marta je »orala ledino na področju uporabe filmskega arhivskega gradiva.« Do svoje upokojitve leta 2018 je sodelovala s številnimi uporabniki, ki so njeno znanje cenili in spoštovali. O njenem znanju in arhivski praksi pričajo tudi različne strokovne objave.

Bila je pobudnica prednovoletnih (filmskih) srečanj v Arhivu RS, ki jih je poimenovala »Ob letu osorej«. Srečanja so postala stalnica v koledarju prireditev državnega arhiva. Od leta 1999 pa do 2019 sta skupaj s cineastom Borkom Radeščkom skrbno snovala in pripravila vedno edinstven filmski program prireditve. Raznoliko publiko so sestavljali številni slovenski filmski ustvarjalci in ljubitelji filma različnih generacij. Ob teh priložnostih so s svojimi spomini in znanjem bogatili tudi naše vedenje o zgodovini slovenskega filma.

»Marta je imela film neizmerno rada, a njena svetloba na platnu je ugasnila. Naj počiva v miru,« so še zapisali.