So vedeli?

Kriminalisti preiskujejo sumljivo prodajo državnega deleža v družbi Bia Separations

R.T.
17. 10. 2023, 10.39
Posodobljeno: 17. 10. 2023, 13.23
Deli članek:

Kriminalisti preiskujejo prodajo državnega deleža v družbi tveganega kapitala Meta Ingenium. Med osumljenimi naj bi bil tudi nekdanji član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Boštjan Koler. Po informacijah RTV Slovenija so kriminalisti na sedežu SDH v Ljubljani zasegli več dokumentacije,

Bobo
Fotografija je simbolična.

Spletni portal necenzurirano.si poroča, da gre za posel iz julija 2020, iz časa Janševe vlade. Takrat je SDH prodal 49-odstotni delež države v družbi Meta Ingenium, sicer 11-odstotni lastnici podjetja Bia Separations, ki ga je ustanovil podjetnik Aleš Štrancar, zdaj največji lastnik portala Domovina.je. SDH je za svoj delež, ki ga je kupila italijanska družba Meta Venture, iztržil 2,5 milijona evrov. Upravljalec naložb v njej je bil Jurij Giacomelli, bolj znan kot nekdanji direktor Financ in predsednik uprave Dela.

Bistveno je, da so na SDH poleti 2020, ko so prodali delež, očitno vedeli, da bo le nekaj mesecev pozneje sledil bogat prevzem.

Bia Separations je novembra 2020 prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v gotovini, ostalo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech. »Če to kupnino preračunamo, je torej jasno, da bi moral SDH ob prevzemu prejeti najmanj 18 milijonov evrov, a je na svojo škodo pred tem prodal delež za več kot šestkrat nižjo ceno,« poroča necenzurirano.si.

Nadzorni svet SDH je kasneje ugotovil določena odstopanja od internih pravil. Sporazumno sta s položajev odstopila člana uprave SDH Boštjan Koler in Boris Medica. Koler je bil sicer v upravo SDH imenovan jeseni 2018 in to v kvoti SD. V času posla pa je SDH začasno vodil Igor Kržan.

Na nezakonit način do 14 milijonov evrov

Iz Generalne policijske uprave so danes sporočili, da izvajajo več operativnih aktivnosti. Med drugim so v teku štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske policijske uprave, hkrati pa tudi štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Italije. Pri slednjih NPU sodeluje z italijansko finančno policijo Guardia di Finanza.

V NPU preiskujejo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, storjeno na škodo gospodarske družbe v državni lasti. Kaznivega dejanja so osumljene tri fizične osebe, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na tri fizične osebe in tri pravne osebe na območju Slovenije in na eno fizično osebo in eno pravno osebo na območju Italije.

"Osumljena fizična oseba je z namenom, da bi gospodarski družbi z območja Italije pridobila protipravno premoženjsko korist, zlorabila svoj položaj s tem, ko je sklenila škodljivo pogodbo o prodaji poslovnega deleža v družbi tveganega kapitala za bistveno nižjo ceno od realne, pri tem pa je vedela in se zavedala, da je družba z območja policijske uprave Nova Gorica, v kateri je imela družba tveganega kapitala lastniški delež, v postopku prodaje in da bo prodana po visoki vrednosti. Dve fizični osebi pa sta kaznivo dejanje pomagali izvršiti," so preiskave utemeljili v policiji.

Protipravna premoženjska korist je ocenjena na več kot 14 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovano državno premoženje, so navedli.