Z oktobrom

V celjski porodnišnici letos opravili 1.087 porodov, zdaj uvajajo novost

D.K.
16. 10. 2023, 08.18
Posodobljeno: 16. 10. 2023, 08.33
Deli članek:

V porodnišnici Splošne bolnišnice Celje so se odločili, da bodo v pester nabor storitev dodali še eno ter s tem bodočim staršem omogočili še lažjo pripravo na prihod novega družinskega člana.

Bobo
/

Z oktobrom so v Splošni bolnišnici Celje poskrbeli z novost, individualni pogovor z babico, na katerem se lahko nosečnica in njen partner pogovorita o poteku poroda, možnostih, ki jih nudijo tamkajšnje porodne sobe …

V program individualnega razgovora vključenih 11 babic

Kot so za Novice svet 24 sporočili iz bolnišnice, so v porodnišnici Splošne bolnišnice Celje v program individualnega razgovora z nosečnicami in njihovimi partnerji vključili 11 od 17 babic, kolikor jih dela v porodnem bloku. »S tem smo zagotovili veliko dostopnost in odzivnost, kadar je izražena želja po individualnem pogovoru. Poleg tega nam to število babic, ki opravljajo individualne razgovore z bodočimi starši, omogoča, da je vsaj ena izmed njih vsak čas prisotna v porodnem bloku."

»Če ob naročilu na individualni razgovor bodoča starša izrazita željo, da bi pogovor opravila s točno določeno babico (na podlagi priporočil, znanstev …), jima to seveda omogočimo,« so dodali. 

Za termin obiska in pogovora se je mogoče dogovoriti vsak dan med 8. in 13. uro na telefonski številki 03 423 33 49, obisk pa bo nato mogoče opraviti od ponedeljka do petka med 13. in 15. uro.

Za bodoče starše organizirajo tudi predavanja

Kot so še zapisali, lahko bodoči starši dobijo veliko informacij tudi na posebnih predavanjih, ki jih že nekaj let brezplačno izvajajo zanje. »Potekajo v dveh sklopih po 4 ure, in sicer popoldan 2. in 4. sredo v mesecu (letni razpored predavanj na začetku leta objavimo na naši spletni strani). Na njih imajo bodoči starši možnost osebnega stika z vsemi strokami, ki delujejo v porodnišnici. Predavanja namreč izvajajo ginekologi, pediatri, diplomirane babice in anesteziologi. Prvi sklop predavanj je namenjen nosečnosti in porodu (2. sreda v mesecu), s temami o poteku zadnjih tednov nosečnosti, pripravi na porod, porodnih položajih in sproščanju med porodom ter možnih načinih lajšanja porodne bolečine ter pomenu psihološke priprave na porod. Drugi sklop predavanj je namenjen porodu in novorojenčku (4. sreda v mesecu) in bo obsegal teme o porodnem in poporodnemu obdobju, dojenju, negi novorojenčka ter ravnanju z njim ter zdravstveni oskrbi novorojenčka v bolnišnici.« 

V tem letu se je v porodnišnici SB Celje rodilo 1091 otrok

Od 1. 1. 2023 do 11. 10. 2023 so imeli v celjski porodnišnici 1.087 porodov. Rodilo se je 570 dečkov in 521 deklic. Največ porodov v enem dnevu so zabeležili 18. januarja, ko se je rodilo 12 otrok, od tega 7 deklic in 5 dečkov. Sicer pa so, kot so povedali v celjski porodnišnici, porodi razmeroma enakomerno razporejeni preko celega leta. 

Najtežji letošnji novorojenček tehtal 4.940 g

Preverili smo še, ali beležijo kakšen zanimiv statistični podatek o tem, koliko je tehtal najtežji, najlažji otrok. »Če so bili še pred leti redki novorojenčki težji od 4.000 g, lahko kar se teže novorojenčkov tiče izpostavimo, da se rojeva vedno več otrok s porodno težo med 4.300 in 4.800 g. Najtežji letošnji novorojenček, ki se je rodil v naši porodnišnici je imel 4.940 g.«

K njim prihajajo tudi porodnice iz drugih regij

»Za porod v naši porodnišnici se občasno odločijo porodnice iz drugih regij. Običajno jih k nam pripeljejo priporočila drugih porodnic, in pa informacija, da je v naši porodnišnici babica ves čas poroda prisotna ob porodnici,« so na vprašanje, ali se za porod pri njih odločajo tudi nosečnice od drugod, so na naše poizvedovanje navedli v SB Celje.