Topel fen

Dosežen je oktobrski temperaturni rekord

G.G.
8. 10. 2023, 14.20
Posodobljeno: 8. 10. 2023, 20.15
Deli članek:

Vremenoslovci so napovedovali zanimive meteorološke razmere. Imeli so prav.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična

Kaj je tako zanimivega, se bo vprašal nekoliko siten bralec, ki se mu je prismodila nedeljska pečenka. Topel fen je zanimiv. Topel fen, ki je bržkone prinesel rekordno oktobrsko temperaturo.

Že zjutraj je bilo v višinah zelo toplo. Na Voglu so na primer izmerili kar 18 stopinj Celzija, na 1000 metrih nadmorske višine se je kasneje temperatura dvignila nad 20 stopinj.

Po poldnevu je veter zelo topel zrak prinesel v nekatere nižine. »Očitno bomo imeli nov slovenski oktobrski rekord. Do 12.30 najvišja temperatura v Dobličah 30,1 °C. Desetinko več od prejšnjega rekorda, ki je bil izmerjen v Slapu pri Vipavi, 5. oktobra 2011,« je zapisal vedno pozorni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje Blaž Šter. Čez nekaj ur je bilo še bolj vroče. »V Črnomlju smo izmerili oktobrski temperaturni rekord. Segrelo se je na izjemnih 31,3 °C,« so sporočili z Arsa. Gorko je bilo tudi v Mariboru in Murski Soboti, okoli 27 ali 28 stopinj.

Dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik je za portal N1 že včeraj pojasnila, da hladna fronta nad Slovenijo običajno pride s severa ali severozahoda, tokrat pa prihaja iz severovzhodne smeri. Medtem ko se običajne fronte zadržijo dlje časa in dlje traja, da se zrak segreje nazaj, bo tokrat ta proces precej hitrejši. Na nadmorski višini 1500 metrov se bo po njenih navedbah v nedeljo zvečer v okoli osmih urah ohladilo za okoli 10 stopinj Celzija, v ponedeljek pa se bo nato zelo hitro v okoli 15 urah spet ogrelo nazaj na isto temperaturo.