Pogovori Savdske Arabije in Izraela

Kakšen je cilj Hamasovega napada na Izrael?

G.G./STA
8. 10. 2023, 12.10
Posodobljeno: 8. 10. 2023, 12.17
Deli članek:

Kakšen je cilj dolgo načrtovanega napada skrajnega islamističnega palestinskega gibanja Hamas?

Profimedia
Na plakatu Saleh Al Arouri, namestnik vodje Hamasa.

Vodstvo Hamas je presenetilo izraelske obveščevalne službe in izraelsko vojsko. Zagotovo so vedeli, da bo sledilo izraelsko maščevanje, bombardidanje Gaze in veliko žrtev tudi med palestinskimi civilisti.

Napad Hamasa pa sovpada s poskusi ZDA, da bi Savdska Arabija dosegla normalizacijo odnosov z Izraelom v zameno za obrambni sporazum med Washingtonom in Rijadom. Analitičarka Laura Blumenfald je za Reuters ocenila, da je Hamas "videl, da se Izraelci in Savdijci približujejo dogovoru", zaradi česar se je odločil ukrepati. Cilj sobotnega napada bi tako lahko bil spodkopati nova regionalna zavezništva, ki bi lahko ogrozila palestinske težnje po državnosti. To je sporočilo Savdski Arabiji, ZDA in Izraelu, da regija ne bo varna, dokler interesi Palestincev ne bodo upoštevani, je za agencijo Reuters ocenil neimenovan vir. Po mnenju nekdanjega ameriškega diplomata na Bližnjem vzhodu Richarda Liberona dejanja Hamasa pošiljajo Savdijcem jasen signal, da palestinskega vprašanja ne bi smeli obravnavati kot le še eno podtemo v pogajanjih o normalizaciji odnosov z Izraelom.

Vodja Hamasa v Libanonu Osama Hamdan je za Reuters povedal, da naj bi napad arabske države v regiji spodbudil k spoznanju, da sprejetje izraelskih varnostnih zahtev ne bo vodilo k miru v regiji. "Za tiste, ki želijo stabilnost in mir v regiji, mora biti izhodišče konec izraelske okupacije," je poudaril.

Arabske države in Izrael

Že mesece se pojavljajo ugibanja, ali bo Savdska Arabija naslednja arabska država, ki bo normalizirala odnose z Izraelom, potem ko so dogovore o vzpostavitvi diplomatskih odnosov s to državo ob podpori ZDA v zadnjih letih sklenili Združeni arabski emirati, Maroko in Bahrajn. Savdska Arabija ni sicer nikoli priznala Izraela in je dolgo vztrajala, da tega tudi ne bo storila brez pravične rešitve za Palestince in dokler ne bo dosežena rešitev izraelsko-palestinskega spora z dvema državama.

Palestinci poudarjajo, da mora kakršenkoli dogovor med Izraelom in Savdsko Arabijo vključevati tudi njihove pravice, ni pa jasno, v kolikšni meri bi bila skrajno desna izraelska vlada premierja Benjamina Netanjahuja pripravljena popuščati pri svojih stališčih. Netanjahu je sicer septembra dejal, da normalizacijo pričakuje v nekaj mesecih.