Vinska klet

Pri vretju mošta padel v nezavest

R.T.
8. 10. 2023, 08.12
Posodobljeno: 8. 10. 2023, 21.11
Deli članek:

V soboto popoldne se je občini Destrnik pripetila nezgoda v vinski kleti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V naselju Vintarovci je med vretjem mošta v vinski kleti občan padel v nezavest, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Zakaj? Najverjetneje zaradi sproščanja plinov, ki nastajajo ob vretju.

Posredovali so gasilci in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi moškega. Izmerili so še prisotnost nevarnih plinov v prostoru in jih nato prezračili. Moškega so nato odpeljali v bolnišnico na Ptuju.

Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno. Dobro je pred odhodom v vinsko klet to tudi prezračiti ali v prostor namestiti o gorečo svečo, če hitro ugasne, prostor takoj zapustimo in ga dobro prezračimo. Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid plin brez barve in vonja. Je sicer rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.