Sodba ESČP

Bavčarju mora Slovenija plačati 16 tisoč evrov odškodnine

J.V.
7. 9. 2023, 11.50
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 17.21
Deli članek:

Znana je sodba evropskega sodišča za človekove pravice v primeriu Igor Bavčar proti Sloveniji.

STA
Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je pravico iskal v Evropi.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je s šestimi glasovi za in enim proti razsodilo v primeru Igor Bavčar proti Sloveniji: nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je s svojimi izjavami kršil domnevo nedolžnosti. Slovenija mora Bavčarju tako plačati 10.000 evrov za škodo in še 6000 evrov za stroške, poroča spletno Delo.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza je iskal pravico ESČP, češ da mu je bila kršena pravica do nepristranskega sojenja; ob proceduralnih pa se je skliceval tudi na materialne kršitve v sodnih postopkih. Bavčar je zatrjeval, da mu je bila pravica kršena tudi zaradi televizijske izjave takratnega pravosodnega ministra Klemenčiča iz leta 2016, v kateri je ta napovedal, da bo, če bo Bavčarjev primer pred koncem sojenja zastaral, "storil vse, kar je mogoče, da bodo letele glave".

V Bavčarjevem primeru so razsojali slovaška sodnica Alena Poláčková, Lətif Hüseynov iz Azerbajdžana, Madžar Péter Paczolay, Ivana Jelić iz Črne gore, Šved Erik Wennerström, Davor Derenčinović iz Hrvaške in slovenska sodnica Vasilka Sancin.