Bolezni

Afriška prašičja kuga

M.G./STA
28. 8. 2023, 23.07
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 23.12
Deli članek:

V Sloveniji afriške prašičje kuge še niso zaznali, a grožnja obstaja.

Profimedia
Afriška prašičja kuga lahko ogrozi tudi Slovenijo.

Kmetijska ministrica Irena Šinko se je danes mudila na kmetijsko-živilskem sejmu Agra, ki poteka v Gornji Radgoni. Na veterinarskem posvetu, ki ga je organizirala Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ministrica izpostavila problem afriške prašičje gripe, kot enega največjih izzivov na področju zdravja in dobrobiti živali.

"Slovenija je zaenkrat še vedno država, prosta afriške prašičje kuge, vendar se z boleznijo pri divjih oziroma domačih prašičih danes sooča več evropskih, predvsem sosednjih držav. Pri preprečevanju vnosa in širjenja bolezni je poglavitnega pomena dobro sodelovanje rejcev, lovcev, različnih pristojnih služb in ministrstev ter dosledno upoštevanje biovarstvenih ukrepov," je poudarila Šinkova.

Kasneje se je sestala še s kandidati za nagrado za Inovativni mladi kmet in se udeležila predstavitve projekta promocije skupne kmetijske politike Zdravje v naših rokah.

Kot zanimivost, poraba prašičjega mesa na prebivalca Slovenije je v zadnjem desetletju okoli petino do desetino večja od povprečja Evropske unije in znaša nekaj manj kot 33 kg na prebivalca na leto.