Zasoljeno

Odiranje turistov in nabite cene storitev v Italiji

M.G.
28. 8. 2023, 20.37
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 20.37
Deli članek:

Letošnja turistična sezona je prinesla do 130% zvišanje cen. Beležijo upad turistov srednjega razreda, a porast bogatašev.

Profimedia
V letošnji turističnih sezoni v Italiji beležijo rekorden porast cen, a vseeno bogatih turistov ne manjka.

Brez dvoma je Italija ena najčudovitejših dežel za preživljanje letnega dopusta, kar dokazujejo tudi letne številke tujih in domačih turistov. Nekateri si ne predstavljajo poletja brez poležavanja na prelepih italijanskih plažah.

A žal so nevedni turisti nemalokrat tudi tarča oderuških cen ali storitev, ki jim jih ponekod zaračunavajo zviti gostinci. Tako so nedavno denimo paru ob Komskemu jezeru zaračunali 2 evra samo za razrez sendviča na polovico, isto vsoto so zaračunali tudi neki mamici v obalnem mestu Ostija, da so ji v mikrovalovki pogreli flaško z mlekom za dojenčka (mleko je bilo seveda njeno).

Najbolj oderuške so prav gotovo lokacije v neposredni bližini čudovitih in ekskluzivnih plaž, kjer vam lahko računajo tudi do 150 evrov na dan za najem dveh ležalnikov in senčnika. Zanimiva je tudi zgodba para, ki je plačal kar 60 evrov za 2 kavi in 2 steklenici vode, ko sta začudeno vprašala čemu tako astronomska cena, je gostinec mirno odvrnil, da je takšna cena v glavnem zaradi pogleda na zaliv, ki ga zaračunavajo dodatno.

Seveda se gostinci in turistični delavci branijo, da so vse cene in dodatne storitve zapisane in da pač zaračunajo, kolikor piše na ceniku, a za nekatere je to preveč in zato se letos nekateri Italijani raje odločajo za oddih na cenejših destinacijah, kot je npr. v Albaniji ali Črni gori, ki sta lahko tudi za 250% cenejši.

Italijanska ministrica za turizem Daniela Santanche ugotavlja, da navkljub temu, da je imela sezona nekaj oderuških škandalov in precejšen dvig cen vseh storitev, ne moremo govoriti o slabi turistični sezoni. Opazili so porast bogatejših turistov, ki jim ni toliko mar za cene, a hkrati rahel upad predvsem domačih turistov z nižjim ekonomskim standardom.

Manko bogatih ruskih turistov, ki jih letos zaradi vojne v Ukrajini skorajda ni, so letos zamenjale množice turistov iz Amerike in Azije. Ministrica je še povedala, da turistično sezono 2023 štejejo kot leto "nič", saj gre za prvo pokoronsko sezono, in da bodo šele sedaj lahko začeli graditi trde temelje za prihodnje turistične sezone.