Neurje

Na Gorenjskem zaenkrat najhujše v Žireh, Gorenji vasi - Poljanah in Škofji Loki

STA
28. 8. 2023, 20.45
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 20.50
Deli članek:

Tudi Gorenjsko so v popoldanskem času zajele močnejše nevihte. Meteorne vode so zalile več kleti, prožijo se plazovi. Težave imajo na območjih, ki jih je ujma prizadela že v začetku avgusta.

Facebook/Vremenska postaja Žiri
Popoldansko stanje v Žireh.

Zaenkrat je najhujše v Žireh, Gorenji vasi - Poljanah in Škofji Loki, je za STA povedal poveljnik regijskega centra CZ za Gorenjsko Klemen Šmid. Na delu so gasilci, ki iz poplavljenih kleti črpajo vodo. O posredovanjih gasilcev sicer poročajo še iz Medvod, Kamnika, Kranja, Jesenic in Tržiča.

Po besedah Šmida se delno ponavlja stanje iz ujme začetka avgusta. "V kolikšni meri, je za zdaj težko reči. Lahko bi rekel, da za zdaj v manjšem obsegu. Upamo, da tako tudi ostane," je dejal.

Trenutno ima povečan pretok Tržiška Bistrica, medtem ko pritoki večjih rek po njegovi oceni niso kritični. "Se pa bojimo raznih pritokov, ker so bili zelo zasuti z različnim materialom in jih še nismo uspeli spraviti v prvotno, varno stanje," je povedal. Nasploh bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi lahko vodotoke uredili čim prej, sicer bo stanje z vsakim dežjem slabše. Enako je s plazovi.

Večje potrebe po pomoči ali dodatni težki gradbeni mehanizaciji trenutno nimajo. Tista, ki jo imajo na razpolago, je v pogonu in jo glede na potrebe prestavljajo iz enega kraja v drug, je povedal.

Evakuacijski načrti za potencialno ogrožena naselja so po njegovih besedah pripravljeni in jih bodo izvajali, če bo za to potreba.