Poplave

Video: Zopet težave v Mežici in Črni na Koroškem

M.G.
28. 8. 2023, 20.57
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 22.35
Deli članek:

Iz Mežice in predvsem iz Črne na Koroškem že poročajo o prvih resnejših tegobah, ki jih je povzročilo neurje.

Facebook/Zajem zaslonske slike
Zopet jo je skupila makadamska cesta v Topli v Črni na Koroškem.

Za dele Slovenije, predvsem Primorsko, je najhujše že mimo, čeprav so posledice katastrofalne. Na Koroškem (natančneje v Zgornji Mežiški dolini), pa se očitno ponovne težave šele začenjajo in zna biti, da bo noč (glede na meteorološko prognozo) pestra.

Struga reke Meže je sicer še obvladljiva in je pod nadzorom, so se pa razbesneli nekateri manjši vodotoki in hudourniki. Sirene se še niso oglasile, a situacija je vedno slabša.

Zopet jo je skupila makadamska cesta v Topli v Črni na Koroškem, ki so jo komajda za silo popravili, sedaj pa je zopet odneslo. Meteorne vode so nagajale v mežiškem podjetju Cablex-M, kjer so posredovali tudi gasilci PGD Mežica, poročajo tudi o tem, da je nekaterim zalilo kleti v stanovanjskih objektih. Koroški radio je medtem poročal, da je v Črni poplavljenih nekaj kleti, naj bi imeli domači gasilci stanje še pod kontrolo. So pa po poročanju radia nekateri prebivalci Spodnjega Javorja, ki je bilo v zadnjem mesecu že dvakrat na udaru poplav, zapustilo svoje domove. Prav tako naj bi "se evakuirali prebivalci Loma pri Mežici, kjer grozi obsežen plaz in kjer so ponovno zaznali premike."

Da je v Črni na Koroškem pri naselju Topla odneslo eno lokalno cesto, je za Odmeve na TV Slovenija potrdil tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki pa je dejal, da "večjih, hujših dogodkov na srečo ni bilo." Obenem je izrazi veselje, da se "ni uresničil tisti hujši scenarij, ki smo ga zjutraj predebatirali na Arsu." 

Zvečer so prav tako evakuirali nekaj prebivalcev na Poljani. "Ob 20.49 smo bili aktivirani za poplavljanje in plaz za stanovanjsko hišo na Poljani. Objekt smo zaščitili in družino evakuirali iz hiše. Upamo na mirno noč!" so zapisali Gasilci Prevalje.

Nevarnost zemeljski plazov

Največja nevarnost pa so seveda mnoga nevarna plazišča, ki bi se lahko ob daljšem deževju sprožila. Kot so v popoldanskih urah opozorili iz Geološkega zavoda Slovenije, je ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi "nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov zelo povečana. Po nedavni ujmi so pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom, svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno."

Preventivno so zaprli že tudi nekaj cest, ki so bile ob prejšnjih poplavah v kritičnem stanju, ljudem pa svetujejo, da se naj zadržujejo doma.