Ključna pomoč prizadetim

Foto: Fajon na ogledu posledic poplav v Litiji

J.V./STA
13. 8. 2023, 17.40
Posodobljeno: 13. 8. 2023, 17.46
Deli članek:

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon si je danes ogledala posledice poplav in potek obnove prizadetih območij v občini Litija. Ob obisku je dejala, da je ključno pomagati ljudem, ki imajo uničeno premoženje, premičnine in stanovanja, pri obnovi. Po njenih besedah je treba pomagati predvsem finančno, so sporočili z ministrstva.

STA
Ministrica na obisku v Litiji.

"Škoda je izjemna, čemur sem bila priča tudi v Medvodah in Litiji," je dejala Fajon. V občini Litija je voda zalila okoli 180 objektov, od tega 90 stanovanjskih, močno je uničena tudi kulturna dvorana v Litiji. "Kultura ljudi povezuje in vprašati se bomo morali, kako bomo obnavljali kulturne objekte, ki niso del kulturne dediščine in trenutno predstavljajo velik strošek občinam," je dejala. Ministrica se je srečala z litijskim županom Francijem Rokavcem in predstavniki civilne zaščite, ki delujejo na območju. Po njenih besedah župani ne pomnijo takšne izjemne povezanost in solidarnosti, ki jo občine doživljajo te dni, zlasti med lokalnim prebivalstvom, civilno zaščito, gasilci in Upravo RS za zaščito in reševanje.

Občine se sicer po njenih besedah soočajo s številnimi izzivi, med drugim z odvažanjem smeti, čiščenjem vodotokov in hudournikov. V Litiji je narasla Sava odnesla tudi več kot kilometer dolg tir, ki ga Slovenske železnice že obnavljajo. Prioritete občin so tudi gradnje nasipov in izvedba ukrepov za preprečevanje poplav. Po sanaciji pa bo ključno narediti "pravilne ocene, se hitro obrniti in odzvati, ter pridobiti vsa nujna sredstva, ki so nam na voljo". Fajon je obiskala Litijo ter naselja Sava, Smrekarica in Kresnice. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so "te dni trdno in nesebično delali na terenu", med drugim civilni zaščiti, gasilcem in občinam.