Slovenija pod vodo

Brane Gregorčič z boljšimi novicami, na kritičnih območjih težave z oskrbo

G.G.
5. 8. 2023, 10.03
Posodobljeno: 5. 8. 2023, 11.56
Deli članek:

Predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) in Civilne zaščite so ob izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah predstavili trenutno stanje po Sloveniji.

Bobo
Poplavljanje Save na območju Brežic.

Vremenoslovec Brane Gregorčič je v teh težkih trenutkih prinesel vsaj nekoliko bolj spodbudne novice. Deževje se počasi umirja, je dejal in dodal, da nas bo le še v nedeljo popoldne hitro prešla hladna fronta, ob katerih bo možen nastanek neviht, predvsem na Primorskem. V noči na ponedeljek se bo ozračje umirilo, v prihodnjem tednu pa vse kaže na stabilno in sončno vreme, od srede bodo temperature že od 25 do 30 stopinj.

Najbolj napeto na sotočju Krke in Save

Izkušeni hidrolog Janez Polajnar je pojasnil, da se je zaradi nočnega deževja upočasnilo upadanje razlitih rek, vendar se razmere ne poslabšujejo, tako da pričakujejo postopno odtekanje poplave vode nazaj v reke.

Zaskrbljujoče pa je stanje v spodnje toku Save, ki ima pretok že 3600 kubičnih metrov na sekundo, lahko pa še naraste, ko se ji bo na sotočju pridružila narasla Krka. "Največ težav pričakujemo na sotočju Save in Krke, ker slednja ne bo mogla normalno odtekati v Savo," je dejal Polajnar, ki največ težav v soboto popoldan in v noči na nedeljo pričakuje v Krški vasi in okolici.

Savinja še vedno poplavlja, vendar ne narašča več. Poplavlja tudi Drava, ki pa ima zdaj stabilen pretok, je povedal Polajnar. "Pretok Mure je 1300 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da je na robu protipoplavnih nasipov, a se zaenkrat ne razliva," je dejal.

Bobo
Poškodovan most čez Soro v Medvodah.

Do prebivalcev na najbolj prizadetih območjih dostaviti hrano in vodo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da so ponoči na varno spravili več tisoč ljudi, samo v Rečici ob Savinji okoli 1000. V Trbovljah je šlo za specifičen primer, saj so na cestah obtičali tuji turisti, ki so odhajali ali se vračali z dopusta. Čez noč so jih nastanili okoli 650, danes pa so že nadaljevali pot.

Med največjimi izzivi za civilno zaščito je čim prej priti do krajev, ki so, kot se reče, odrezani od sveta. To sta trenutno Črna na Koroškem in deli v občini Ljubno. Vojska še vedno išče možnost, kako se ob uničenih cestah in podrtih mostovih po tleh prebiti v Črno. Poleg ogromne materialne škode vidi Šestan na teh območjih dve težave oziroma izziva. Ljudem bo treba zagotoviti oskrbo z osnovnimi živili. Najbolje seveda po cesti, začasno pa s helikopterjem. Do Ljubnega sicer lahko pridejo po cesti, vendar so tam poplavljene vse trgovine.