Slovenija

Sava še raste, evakuacija iz kampa v Čateških toplicah

G.G./STA
5. 8. 2023, 07.36
Posodobljeno: 5. 8. 2023, 09.42
Deli članek:

Ponoči je še deževalo, ni bilo pa pretirano močnih nalivov. Kljub temu reke v južni Sloveniji še naraščajo in se ponekod razlivajo. Številne ceste ostajajo zaprte.

Dolenjski list
Sava je že včeraj zalila sprehajalno stezo blizu kraja pri železniškem mostu proge Sevnica – Trebnje.
Slovenska vojska se bo poskušala čim prej prebiti do odrezane Črne na Koroškem, kjer so ljudje brez vode, elektrike in signala mobilne telefonije.

Izrazit poplavni val na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici se je pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. V večjem obsegu poplavlja tudi Sava, ki bo v spodnjem toku dosegla največji pretok v naslednjih urah. Trenutno je pretok pri Čatežu 3300 kubičnih metrov na sekundo. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Mura v Gornji Radgoni se bo v prihodnjih urah ustalila pri okoli 1400 kubičnih metrih na sekundo. Kot je razvidno iz spletnih kamer, je Sava na območju Brežic že prestopila bregove. Ponoči so iz kampa v Termah Čatež evakuirali obiskovalce. Tudi Krka bo po napovedih močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav.

Reke, ki so v petek poplavljale na širših območjih, upadajo, vendar zaradi padavin počasneje kot običajno in z vmesnimi manjšimi porasti. Podoben trend upadanja bo tudi danes čez dan. Naraščajo reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo ob strugah.

Stanje po občinah

Na krški občini so za STA povedali, da je bila sicer noč burna, gasilci so bili v pripravljenosti, a se je do jutra končalo brez posebnosti.

Podobno je za Savin tok pod Hidroelektrarno Brežice ocenil brežiški župan Ivan Molan. Sava tam sicer še ogroža, a v naselja še ni prodrla. Zdržali so tudi rečni nasipi pri Termah Čatež.

V posavskem regijskem štabu civilne zaščite so zjutraj za STA ocenili, da je stanje na brežiškem še obvladljivo. Zaradi močnega deževja so sicer v Občini Brežice aktivirali gasilce prostovoljnih društev, ki polnijo protipoplavne vreče.

Nameščajo jih ob objektih ob Savi in Krki, ter črpajo vodo iz objektov. Okoliški gasilci so zvečer tudi evakuirali goste iz kampa Term Čatež. Teh je bilo približno 500. Vse, ki so to želeli, so namestili v brežiški športni dvorani, njihove avtomobile pa so parkirali na parkiriščih brežiških trgovskih središč.

Zaradi močnega deževja so v Občini Krško aktivirali gasilce prostovoljnih društev, ki nameščajo protipoplavne vreče ob Savi, kjer narasla voda ogroža stanovanjske in druge objekte.

Veliko cest še vedno zsprtih

Številne ceste na Severnoprimorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v osrednji Sloveniji ostajajo zaprte. Štajerska avtocesta je po podatkih prometnoinformacijskega centra zaprta med Žalcem in Vranskim proti Ljubljani ter med Blagovico in Šempetrom proti Mariboru. Zaprti so tudi uvozi Blagovica, Trojane in Vransko proti Mariboru. Pot med Ljubljano in Mariborom je v obe smeri možna samo prek dolenjske avtoceste ter po cesti Krško-Bizeljsko-Mestinje-Šentjur-Dramlje, Krško-Bizeljsko-Mestinje-Podplat-Poljčane-Slovenska Bistrica ali prek Zagreba, Gruškovja in Ptuja. Na dolenjski avtocesti je zaradi vode na cestišču zaprt izvoz Šmarje Sap proti Ljubljani.

Kot so poudarili na prometnoinformacijskem centru, se razmere ves čas spreminjajo, voda pa poplavlja nova območja. Vozniki naj upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste. Na območjih, kjer promet po regionalnih, državnih in lokalnih cestah ni možen, lahko vozniki avtocesto uporabljajo tudi brez vinjete. Če ni nujno, naj se ne odpravljajo na pot.

Železniški promet med Jesenicami in Ljubljano je prekinjen.

Padavine bodo po podatkih Agencije RS za okolje čez dan postopno slabele.