Alpe Adria Green

Zahtevajo, da se ustavi odločba o usmrtitvi nutrij. "Možen je manj invaziven poseg"

R.T.
27. 7. 2023, 21.38
Posodobljeno: 27. 7. 2023, 21.53
Deli članek:

Z odločbo o odlovu nutrij se ne strinjajo v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green. Na ministrstvo so vložili zahtevo za obnovo postopka in hkrati zadržanje odlova nutrij do nove odločitve.

Mare Vavpotič /M24
Nutrije čakajo na razplet.

Pojav nutrij na območju ob Ljubljanici in krajinskem parku Ljubljansko barje ni nekaj novega. Živalce, gre za tujerodno vrsto, so se v zadnjih letih namnožile, po mnenju stroke pa gre za eno najbolj škodljivih vrst za mokriščne ekosisteme, ki so najbolj ranljivi ekosistemi na našem planetu. Že septembra lani so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdali odločbe o odstranitvi nutrije, brez leporečenja bi temu lahko rekli odločba o poboju nutrij.

Pri Alpe Adria Green ne oporekajo dejstvu, da so nutrije škodljive, moti jih  način reševanja tega problam – ubijanje nutrij. Odločba ministrstva se jim zdi nedopustna, zato jo želijo spremeniti po pravni poti. Na ministrstvo so  poslali zahtevo za obnovo postopka v predmetni zadevi in hrati zadržanje odlova nutrij do nove odločitve. Prepričani so, da je možen manj invaziven poseg ter da je škodo škodo mogoče preprečiti na drugačen način, kot z usmrtitvijo.

Med drugim so zapisali: »Dovolitev odlova nutrij tako v konkretnem primeru vsekakor predstavlja kršitev 8. točke 26. člena Zakona o zaščiti živali, ki določa, da je usmrtitev živali dovoljena, če gre za žival, ki povzroča občutno škodo in tega ni mogoče drugače preprečit. V konkretnem primeru ti pogoji niso izpolnjeni. Skladno s sodno prakso velja tudi, da javno korist predstavlja načelo zaščite življena živali, posledično je v konkretnem primeru nedvomno izkazana javna korist in je obnova postopka kot izhaja iz priložene zahteve vsekakor dopustna in upravičena. Odlov nutrij predstavlja tudi kršitev 17. člena Uredbe Krajinskem parku Ljubljansko barje, saj poseg ne predstavlja najmanj invazivnega možnega posega. Na tem mestu še izpostavljamo, da uboj vsake posamezne živali, ki je zavarovana na nacionalni in mednarodni ravni, pomeni neprecenljivo in nenadomestljivo škodo in odločba ministrstva po naši oceni pomeni tudi kršitev Ustave RS, ki  vsebuje  načelo ohranjanja naravne vrednote divjih živali, kar dodatno poudarja potrebo po varovanju njihovega življenja in ohranjanju njihovih naravnih okolij. Poleg kršitev Zakona o zaščiti živali, kršitev Zakona o ohranjanju narave, kršitev Zakona o divjadi in lovstvu, kršitev Uredbe o krajinskem parku Ljubljansko barje, kršitve Ustave RS ter kršitve Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic (ki se dotika tudi pravic živali)  navajamo še, da je obrazložitev predmetne Odločbe tudi pomanjkljiva. Namreč razlogi za dovoljenje poboja nutrij v Sloveniji (škoda, ki naj bi jo povzročale, niti njihova številčnost) nista bili dokazani na noben empirično preverljiv sistematičen način.

Glede na vse navedeno in, ker naj bi do odlova nutrij prišlo že dne 01.08.2023, smo ministrstvo tudi pozvali, da zadrži izvrševanje Odločbe, dokler se ne odloči o obnovi postopka.

Ohranjanje narave, vseh njegovih ekosistemov in planeta je ključna zaveza naše družbe tudi za vse prihodnje generacije, zato bomo veseli omembe našega truda v tej smeri.«

Celoten dokument si lahko preberete TUKAJ.