Gorenjske štorklje

VIDEO: Agata in Šimen imata že tri mladičke

Ž.K.
29. 6. 2023, 09.13
Posodobljeno: 29. 6. 2023, 09.14
Deli članek:

Otroci iz podružnične šole Žabnica, ki je del OŠ Stražišče Kranj, so s pomočjo učiteljev in lokalne skupnosti postavili gnezdo za štorklje. Razvoj družine štorkelj lahko sedaj spremljamo v živo.

video.arnes.si
Agata čuva mladičke v gnezdu ob šoli.

»Štorklje pristajajo tam, kjer so dobri ljudje,« je ob zaključku programa, ob odprtju gnezda za štorklje, dejala učiteljica Urška Tičar iz podružnične šole Žabnica, ki je del OŠ Stražišče Kranj.»Lani, ko smo bili z učenci priče obročkanja mladih štorkelj v sosednji Šutni, smo se navdušili in sklenili, da na robu naše šole, oziroma robu Sorškega polja, postavimo novo gnezdo in s tem povabimo te lepe ptice selivke k nam,« je dodala učiteljica Saša Porenta.

Da je ideja zaživela so pripomogli otroci, učitelji, gasilci, sokrajani, Elektro Gorenjska, ki je postavil drog na katerem je gnezdo, domačin Jože Frelih, ki je gnezdo zvaril in Mestna Občina Kranj, ki je zagotovila sredstva, da lahko družino štorkelj spremljamo v vsakem trenutku.

Kot lahko preberemo v komentarjih pod video povezavo, je gnezdo nekaj štorkelj najprej preletelo, nekaj si je novo domovanje zgolj ogledalo in odšlo, 26. aprila pa si je par štorkelj odločil v Žabnici urediti domovanje. Nova prebivalca gorenjskega kraja sta bila tudi imeni: Agata in Šimen. Kot kaže jima novo domovanje več kot ustreza, saj je Agata že 14 dni po »vselitvi« znesla prvo jajce, do sredine maja skupaj že štiri, na neposredni video povezavi pa lahko spremljamo razvoj 5 članske družine Štorkelj.

Na Gorenjskem je to že dvanajsto gnezdo, kar kaže, da pari štorkelj vedo, kam po vrnitvi iz Afrike na gnezdenje, do jesenskega odhoda na prezimovanja.