Izbrali ste

Učiteljica leta 2023 je Irena Dular

R.T.
23. 6. 2023, 12.25
Posodobljeno: 23. 6. 2023, 12.30
Deli članek:

Za učiteljico leta so bralci in bralke Dolenjskega lista ter portalov Dolenjskilist.si in Lokalno.si izbrali Ireno Dular, učiteljico angleščine in geografije na OŠ Mirna.

Mojca Žnidaršič
Irana Dular, učiteljica leta 2023

Akcija Dolenjskega lista, ki je potekala tretje leto zapored, je glede na več kot tisoč predlogov v prvem krogu in izredno veliko število glasov v finalnem delu akcije znova dokazala, da imamo v Sloveniji zares veliko dobrih učiteljev in da se tudi javnost tega zaveda. V preteklih dveh letih sta zmago slavili srednješolski učiteljici, tokrat pa zmagovalka in preostale štiri finalistke prihajajo z osnovne šole.

V naši družbi zagotovo premalo cenimo poslanstvo učitelja, saj poklic učitelja zajema več kot samo prenašanje znanja in podajanje informacij. Našim otrokom pomagate razvijati njihove sposobnosti in potenciale, da postanejo samostojni, kritično misleči posamezniki. Ste mentorji, ki navdihujete učence in jim pomagate razvijati samozavest ter samospoštovanje ter pomembno – spoštovanje drugih. Poleg tega pa jih spodbujate k sodelovanju, solidarnosti in jim omogočate rasti znotraj skupnosti. Vaša predanost poučevanju in skrb za dobrobit učencev si zaslužita veliko spoštovanje,” je na slavnostnem sprejemu finalistk ob zaključku akcije v Hotelu Dolenj’c dejala direktorica in odgovorna urednica Dolenjskega lista Lidia Zbašnik. Izpostavila je, da so v teh zahtevnih časih, polnih nenehnih izzivov in pritiskov, zmagovalke prav vse, prav tako pa tudi ostali učitelji in učiteljice, ki tokrat s strani naših bralcev niso bili posebej izpostavljeni.

Mojca Žnidaršič
V finale so se poleg Irene Dular uvrstile še štiri osnovnošolske učiteljice

Vidno ganjena zmagovalka

Največ različnih glasov bralcev in bralk Dolenjskega lista ter spletnih portalov Dolenjskilist.si in Lokalno.si je prejela Irena Dular, učiteljica angleščine in geografije na OŠ Mirna. Že ko smo ji sporočili novico, da je uvrščena med 5 finalistk, ni mogla skrivati presenečenja, tokrat pa je bila ves čas našega druženja vidno ganjena. “Še kar ne morem dojeti,” je večkrat dejala, hkrati pa stalno ponavljala, da bi si tudi druge finalistke zaslužile biti na njenem mestu in da ji ta laskavi naziv pomeni tudi veliko motivacijo za nadaljnje delo.

Hvaležna in motivirana za nadaljnje delo

Najlepša hvala vsem učencem in staršem, sodelavcem, ostalim občanom Mirne in znancem, ki ste me s svojimi glasovi in toplimi besedami podprli v tej akciji. To priznanje sprejemam kot pohvalo za dosedanje delo in spodbudo za naprej tako meni kot celotni OŠMirna ter vsem, ki opravljajo učiteljski poklic. Veliko predanih učiteljev bi danes bilo lahko na mojem mestu,” je izpostavila učiteljica leta 2023 Irena Dular in dodala, da svoje delo resnično opravlja z velikim veseljem. “Ure z otroki so vedno motivacija, ker se vedno dogaja nek napredek. Učenci vedno izkazujejo neka znanja, veščine, na katera si pri njih ponosen. Vsako uro je veliko nepredvidljivih, zabavnih situacij, ki nasmejejo učence in tudi mene, ter nam dajejo občutek povezanosti. To me vedno vodi naprej. Akcija Učitelj leta pa vsekakor dokazuje, da je še vedno veliko ljudi, ki cenijo naš poklic, ki nam zaupajo in se zavedajo, da je sodelovanje med učenci, starši in šolo vedno v dobrobit njihovih otrok,” je dodala presrečna zmagovalka.

Tudi druge finalistke vesele in ponosne

V finale so se poleg Irene Dular uvrstile še štiri osnovnošolske učiteljice:

  • Alenka Bogovič Peklar, učiteljica razrednega pouka - OŠ Sava Kladnika Sevnica
  • Mateja Kastelic, učiteljica razrednega pouka – OŠ Brusnice
  • Ana Netahly, učiteljica razrednega pouka - OŠ Leskovec pri Krškem, podružnica Veliki Podlog 
  • Irena Šega, učiteljica slovenščine in nemščine – OŠ Drska
Mojca Žnidaršič
Priznanje Učitelj leta 2023