Po smrti otroka v razgretem avtu

V avtu je bila temperatura čez 60 stopinj

M. T. V.
21. 6. 2023, 13.24
Posodobljeno: 21. 6. 2023, 15.14
Deli članek:

V torek je v Sv. Lovrencu v občini Prebold umrl še ne dvoletni otrok, ki je bil zaprt v avtu, parkiranem pred hišo na soncu. Ob grozljivi tragediji, prvi takšni v Sloveniji, se zopet ponavljajo opozorila, kako hitro se dvigne temperatura v zaprtem vozilu, zato v njem nikogar ne smemo pustiti niti za nekaj minut samega.

Profimedia
Otroka niti minute ne pustite v zaprtem avtomobilu.

V torek nekaj pred 13. uro je bila Uprava RS za zaščito in reševanje obveščena, da je v naselju Sveti Lovrenc otrok ostal zaprt v osebnem vozilu. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči, pomoči gasilcev PGD Prebold in Sv. Lovrenc ter prihodu helikopterja Slovenske vojske je otrok (šlo naj bi za še ne dve leti starega dečka) umrl na kraju dogodka.

Težko je razumeti, kako so lahko starši otroka pustili v razgretem avtomobilu. Mami in njenemu partnerju so že odvzeli prostost in sta v 48 urnem policijskem pridržanju zaradi suma povzročitve smrti iz malomarnosti. »Žalostno je, da neodgovornost staršev, torej odraslih ljudi, najbolj ogroža otroke. Starši, ki bi morali otroke zaščititi za vsako ceno, jim z neodgovornimi dejanji škodujejo. Tokrat na veliko žalost celo tragično. Streznimo se in pričnimo svoja dejanja izvajati odraslo,« je za STA dejal župan Prebolda Marko Repnik. »To je grozno, kar se je zgodilo v naši vasi. V šoku smo, ne moremo verjeti, ta dogodek nas je vse zelo prizadel,« je za Večer ves šokiran povedal predsednik PGD Sveti Lovrenc Igor Novak, ki je tudi sam pomagal pri reševanju.

Profimedia
Temperatura zaprtem avtomobilu hitro narašča.

Ne obsojajmo, preprečimo

A na NIJZ pravijo, naj raje ne obsojajmo, ampak preprečimo. »Mnogi mladi starši so zelo utrujeni zaradi pomanjkanja spanja, hormonskih sprememb, stresa itd. Vse to vpliva na zbranost. Poleg tega so lahko otroci čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo. Večina ljudi je mislila, da se njim to ne more zgoditi, zato bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo,« opozarjajo in podajajo preventivne nasvete, da otroka ne bi pozabili v avtu: položimo na sedež poleg njega predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (npr. torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ipd.); na telefonu si nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo; pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Čeprav se morda takšni nasveti zdijo absurdni, lahko pomagajo. »Vsak tragičen primer je preveč. Če lahko preprečimo eno tako tragedijo, je to že veliko,« je za Radio Slovenija pojasnila Simona Perčič iz NIJZ.

Toplota lahko ogrozi življenje

Očitno se ljudje še vedno ne zavedamo, kako hitro naraste temperatura v zaprtem avtomobilu. AMZS je objavili tabelo, v kateri je lepo vidno, da je na primer pri zunanji temperaturi 30 °C v zaprtem avtu po le desetih minutah ta že 37, po pol ure 46 in po eni uri 56 °C. Ne pomagata niti malo odprto okno niti prejšnje hlajenje s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča. Tudi pri temperaturah 21 °C in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje, opozarja NIJZ.

AMZS
Naraščanje temperature v zaprtem avtu

Otroci pa so še posebej ogroženi, ker se njihovo telo segreva tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, saj njihovo znojenje še ne deluje tako dobro. Dodatno nevarnost predstavlja dejstvo, da otroci v avtu običajno sedijo v otroškem sedežu: telo se zakrito z oblačili in v sedežu segreje trikrat hitreje kot ob enaki temperaturi na svežem zraku. »Poleg otrok so ranljive skupine še starejši, negibljivi, tisti, ki ne znajo poskrbeti sami zase, bolni, konec koncev tudi živali. Nikogar ne pustimo v avtomobilu dlje kot eno minuto,« opozarja Perčičeva.

Če torej vidite otroka v zaprtem parkiranem avtomobilu, takoj pokličite 112!