Brutalno

Pretepel jo je z bejzbolskim kijem, ko je pred blokom česala psa

J.V.
16. 6. 2023, 19.10
Posodobljeno: 16. 6. 2023, 20.08
Deli članek:

Obtoženi se brani, da se mu je že zdavnaj omračil um in da se dejstva, da bivšo partnerico pretepa s kijem, sploh ni zavedal. V zagovoru je omenjal tudi Janeza Janšo.

Vesna Lovrec/Večer
Obtožnica Mehmetija bremeni poskusa umora na grozovit način.

Šočri Mehmeti je aprila lani v Mariboru nekdanjo partnerico hudo poškodoval z bejzbolskim kijem. Tožilstvo je zanj sprva predlagalo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ker naj bi kaznivo dejanje zagrešil neprišteven. Pred dnevi pa je tožilstvo varnostni ukrep nadomestilo z »navadno« obtožnico, po kateri 48-letniku zaradi poskusa umora grozi najmanj 15 in največ 30 let zapora.

V fazi preiskave je tožilstvo zoper Mehmetija vložilo predlog izreka varnostnega ukrepa obveznega zdravljenja in varstva v psihiatrični ustanovi, ker je izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič ocenil, da obdolženi zaradi duševne motnje in možganske okvare v času kaznivega dejanja ni bil prišteven. Strokovnjaki iz komisije za izvedenska vprašanja so bili drugačnega mnenja. Menili so, da obdolženi v času dejanja ni bil neprišteven, ampak je bila njegova sposobnost razumeti pomen dejanja in imeti v oblasti svoje ravnanje le bistveno zmanjšana zaradi duševne in osebnostne motnje. Sodišče je angažiralo dodatno izvedenko Vesno Švab, ki je tako kot komisija ocenila, da je bila obdolženčeva sposobnost imeti v oblasti svoja dejanja bistveno zmanjšana. To pomeni, da za dejanje lahko kazensko odgovarja.

Življenje ji je rešil nekdanji policist

Obtožnica Mehmetija bremeni poskusa umora na grozovit način. Bivšo partnerico je napadel pri stanovanjskem bloku ob Betnavskem gozdu 28. aprila lani, s hrbtne strani, ko je v bližini svojega doma česala psa. Pretepel jo je z bejzbolskim kijem, ko se je poskušala braniti, pa jo je poškropil s solzivcem. Vpitje na pomoč in pasji lajež je slišal neki moški, bivši policist, ki je ustavil napadalca in poklical na pomoč. Mehmeti pa je s kraja zločina zbežal. Tožilka Tadeja Majcen je ob predstavitvi obtožnice poudarila, da je napadalec povzročil oškodovanki številne poškodbe, tudi po glavi, zaradi česar je bilo v nevarnosti njeno življenje. Živa je le zaradi hitrega ukrepanja nekdanjega policista, ki ji je priskočil na pomoč. Sodnica Maša Blažeka po vložitvi obtožnice postopka ni pričela znova, temveč je nadaljevala glavno obravnavo ob upoštevanju doslej izvedenih korakov.

Andrej Petelinšek/Večer
Na kraju zločina.

Obtoženi krivdo vali tudi na Janšo

Šočri v zagovoru pravi, da se mu je že zdavnaj omračil um in se dejstva, da bivšo partnerico pretepa s kijem, sploh ni zavedal. »Takrat nisem vedel, kaj sem storil. Videl sem sebe s kijem in njo, ki je ležala. Krvi se ne spomnim. Odšel sem domov, sam sem poklical na 113 in povedal, kaj se je zgodilo,« je novembra lani razlagal senatu. Precej nerazumljivo je opisoval tudi odnos, ki sta ga imela z oškodovanko, pa tudi to, kaj je po njegovem bistvo celotnega primera. Razlagal je namreč, da je bistvo v tem, da mu prisluškujejo prek telefona, »hekajo« prek interneta in se zaradi tega več čas počuti ogroženega, zato je imel pred okni stanovanja naloženih 17 avtomobilskih gum. »Če bi kdo name streljal, bi zadel v gume,« je pripovedoval in hrkati navrgel, da za temi grožnjami stoji prvak SDS Janez Janša.