Žaljiva obdolžitev

Janez Janša ga je v tvitu obtožil sodelovanja pri umoru

J.V.
14. 6. 2023, 05.30
Deli članek:

V Celju se bo nadaljevalo sojenje Janezu Janši zaradi tvita, v katerem je nekdanjemu direktorju STA Bojanu Veselinoviću očital, da je sokriv umora novinarja Boruta Meška.

Sašo Švigelj / M24
Janša pravi, da ni nikoli trdil, da je Meško zbolel zaradi Veselinoviča, zagotovo pa mu s svojim ravnanjem ni pomagal.

Na celjskem okrožnem sodišču se bo konec tedna predvidoma nadaljevalo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši, ki ga kot zasebni tožilec zaradi žaljive obdolžitve preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinović. Majski narok je bil namreč preložen, ker se Janša v hramu pravice ni prikazal niti ni pravočasno poslal opravičila.

Kot je v predstavitvi obtožnice navedel Veselinovičev odvetnik Gorazd Fišer, se očitki nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem je takratni premier zapisal: »Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.«

Šimen Zupančič
Bojan Veselinovič, nekdanji direktor Slovenske tiskovne agencije (STA).

Navedbe se nanašajo na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič novinarju STA Borutu Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je pozneje umrl zaradi bolezni. Veselinović je sicer zatrdil, da o hudi bolezni v času njegovega delovnega razmerja in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar.

Janševi očitki v kontekstu podreditve STA

Janša očitke zanika, marca pa je v zagovoru zatrdil, da je bil Meško po prevzemu direktorskega mesta Veselinoviča šikaniran, tudi v času, ko je že bil hudo bolan, in nato nepravično odpuščen. Poudaril je tudi, da ni nikoli trdil, da je Meško zbolel zaradi Veselinoviča, zagotovo pa mu s svojim ravnanjem ni pomagal.

Primož Lavre
Pokojni nekdanji direktor in novinar STA Borut Meško.

Veselinovič pa je takrat izpovedal, da je bil zaradi Janševih navedb hudo prizadet. Tvita po njegovem ni mogoče interpretirati kot trditve v prenesenem pomenu besede, pač pa gre za obtožbe, ki nimajo nobene podlage v realnih dejstvih. Poudaril je tudi, da je vse Janševe žaljive zapise v povezavi z STA in njim treba dati predvsem v kontekst takratnega vladnega poskusa podreditve tiskovne agencije.

Matoz predlaga zaslišanje serije prič

Janšev odvetnik Franci Matoz je sicer v postopku predlagal zaslišanje nekdanjega namestnika odgovornega urednika STA Uroša Urbanije, novinarjev Nenada Glücksa, Igorja Kršinarja in Igorja Mekine, pa odvetnikov Radovana Cerjaka in Ivana Kukarja ter Božene Kandolf. Predlagal je tudi vpogled v spis delovnega sodišča glede poravnave z Meškovimi svojci, nekaj novinarskih člankov v zvezi z domnevnim šikaniranjem Meška ter predvajanje videoposnetka novinarske konference, na kateri je pokojni novinar spregovoril o mobingu.