Pohorje

V Rušah ustavili projekt vetrnih elektrarn na Pohorju

A.Z./STA
9. 6. 2023, 10.20
Posodobljeno: 9. 6. 2023, 10.22
Deli članek:

Občinski svet v Rušah ni navdušen nad vetrnimi elektrarnami in je soglasno zavrnil leta 2021 potrjeni podpis dogovora o služnostnih pravicah družbi Energija na veter.

STA
vetrne elektrarne

Družba je načrtovala postavitev 56 vetrnih elektrarn z vso pripadajočo infrastrukturo, zdaj pa so v Rušah še pozvali vlado, da ustavi postopek umeščanja vetrnih elektrarn na Pohorju.

Na občini so pojasnili,d a se je v vmesnem času pojavilo veliko novih vprašanj zato so podprli pobudo Partnerstva za Pohorje, da je za takšen projekt treba začeti postopek sprememb državnega prostorskega načrta. Eden večjih kamnov spotike je slabo definirano območje širitve starih in postavitve novih dostopnih poti, poleg tega pa so izvedeli, da občini tudi ne pripada nadomestilo za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter.

ticzrece.si
POHORJE

Moti jih tudi polaganje kablov, ponovno razpravo v zvezi s tem projektom pa zahtevala svetinška skupina Gibanja Svoboda. »Gre za kablovod, ki bi povezoval vetrne elektrarne na vrhu Pohorja z distribucijskim omrežjem električne energije. Opozarjamo, da bi takšen poseg v naravo povzročil nepopravljivo škodo za okolje in bi ogrozil turistični potencial območja,« so zapisali v ruškem občinskem odboru te stranke. Istočasno so za obvezno razlago prostorskih ureditvenih pogojev zahtevali tudi v občini Slovenska Bistrica.

wikipedija
Slivniško_Pohorje

Projektna družba Energija na veter, ki pripravlja projekt, ki je tudi del Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta do leta 2030, zatrjuje , da gradnja in obratovanje vetrnih elektrarn ne bosta povzročala čezmernih obremenitev okolja. V študijah je bilo namreč ugotovljeno, da bo posek gozda predstavljal manj kot 0,02 odstotka gozda na Pohorju.