Šok

VIDEO: V Zavetišče Horjul prišel s puško

P.K.
7. 6. 2023, 07.05
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 12.25
Deli članek:

Jurij Juhant, oskrbnik omenjenega zavetišča, s svojimi sodelavci doživlja grozo, saj jih nek možakar ustrahuje in to tudi z orožjem.

Sašo Švigelj
Jurij Juhant iz horjulskega zavetišča.

Zakaj se spravlja nanje? V zavetišču pojasnjujejo, da je vzrok v odvzemu živali. Od lanskega avgusta namreč oskrbujejo po odločbi trajno odvzetega psa. Njegov bivši lastnik se očitno s tem ne strinja, kar kaže zelo nazorno, saj zavetiščarjem v Horjulu, kjer je kosmatinec nastanjen, večkrat grozi, in sicer tako, da se pred objektom, v katerem opravljajo dejavnost, pojavlja nenapovedano in razgraja na različne načine.

Resne so tako verbalne grožnje, kot njegova ostala dejanja, saj jim je med drugim rekel "naj raje zapremo, da se nam ne splača življenja izgubit," je sporočil Jurij Juhant in še: "Kaj pa, če enkrat nekdo pride gor in nas vse pobije, ha? Da to se nam pa res ne splača."

Vse huje je

V ponedeljek pa se je zgodilo, da je možakar v zavetišče - sicer vanj ni vstopil, ampak je postopal za dvoriščno ograjo -, prišel z orožjem. Na Horjulu so zgroženi. "Od danes dalje bomo zagotovili vse, kar je v naši moči, da se ne bo zares kaj zgodilo. Za varovanje moramo poskrbeti sami in tudi bomo, policisti nam zdaj trenutno ne morejo učinkovito pomagati," so dejali. 

Polona Samec, ki je vodja zavetišča, sicer tudi soproga oskrbnika Jurija Juhanta, je ob tem za portal zurnal24.si izrazila, da se boji za svojo družino in sodelavce. Povedala je, da se s problemi te vrste srečujejo predvsem ob odvzemih živali, ki jih odredi veterinarska inšpekcija, izpeljejo pa jih oni. Lastniki odvzetih živali jih po njihovih besedah nemalokrat verbalno, tudi fizično napadejo, ali to vsaj poskušajo. Tako so pogosto izpostavljeni varnostnim tveganjem. Kljub temu, kot ves čas ponavlja Jurij Juhant, bodo svoje poslanstvo opravljali še naprej.

Najeli varnostnika

Samčeva je za zurnal24.si opisala tudi konkreten primer grožnje z neposredno nevarnostjo zanjo in žival: "Enkrat je lovec prišel po svojo psico, ki se mu je izgubila, pred mano jo je začel brcati. Posredovala sem in z njo je odšel, nato sem slišala strele. Vrnil se je in rekel: 'Pejt si po kuzlo, v jarku leži'. Takoj sem tekla preverit in je ni bilo tam, k sreči je streljal v zrak, kot bi mi hotel dati nekakšen poduk," se je spominjala dogodka. Tako resno, kot je bilo v ponedeljek, ko se je na njihovem domačem pragu pojavila oseba z orožjem, pa še ni bilo.

Sklep na vse dogodke je bila odločitev, da se zaščitijo. Tako so najeli varnostnika, ki zavetiški objekt in njegov stanovanjski del, v katerem Jurij Juhant in Polona Samec tudi živita s svojima dvema otrokoma, stražita cel dan. Plačilo za njune usluge niso poceni; na dan jih varovanje po "kolegialni" ceni stane skoraj 600 evrov.