Neustrezno opremljeni

Planinec na Mali Mojstrovki zgrmel 200 metrov v globino, pristal v snegu in preživel

S.R.
23. 5. 2023, 22.41
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 22.47
Deli članek:

V slovenskih gorah sta se v zadnjih dnevih zgodili dve hudi nesreči. V Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) opozarjajo, je šlo v obeh primerih za reševanje tujih turistov oziroma planincev, ki so se v gore podali brez ustrezne zimske opreme.

A.S., GRS Kranjska Gora
V zadnjih dnevih je morala v slovenskih gorah večkrat posredovati ekipa s helikopterjem Slovenske vojske.

Tako so gorski reševalci GRZS v nedeljo s stene Prisanka, kjer sta naletela na sneg, reševali nemška planinca. V steno, v kateri sta ostala ujeta, sta krenila brez derez in cepina, toplih oblačil ali ustrezne obutve. Reševalci so ju s pomočjo posadke helikopterja Slovenske vojske rešili ter ju varno in brez poškodb spravili nazaj na izhodišče na Vršiču.

Kranjskogorski gorski reševalci so v ponedeljek prejeli nov poziv, tokrat z Male Mojstrovke, kjer se je zgodila huda nesreča. Po navedbah GRZS je tam eden od planincev z zelo zahtevne zavarovane planinske poti čez navpično steno zdrsnil 200 metrov v globino in pristal v snegu. V nesreči je utrpel hude poškodbe. »Verjetno gre hitremu posredovanju gorskih reševalcev GRS Kranjska Gora, posadke helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS - HNMP ekipo in pa veliki meri sreče zasluga, da je planinec padec po nam znanih informacijah preživel,« so navedli. Tuji planinci so se zaplezali tudi na območju Rušnega Vrha v bližini Črne Prsti. Nepoškodovane so jih rešili bohinjski gorski reševalci.

»Ker je nesreč tujih turistov - planincev, ki zahajajo v naše gore v večini nepripravljeni ali slabo pripravljeni in brez ustrezne opreme, vedno več, gorski reševalci prosimo in pozivamo vse ki delate v turizmu oziroma s turisti, da svoje goste opozorite na zelo zahtevne razmere v naših gorah, na uporabo ustrezne opreme ali jim svetujete najem gorskih vodnikov. Poskrbimo, da jim bo obisk naše prelepe Slovenije ostal v lepem spominu, brez poškodb, bolečin ali celo tragičnih dogodkov. Za vašo pomoč se vam iz srca zahvaljujemo,« so še pozvali pri GRZS.

A.S., GRS Kranjska Gora
V zadnjih dnevih je morala v slovenskih gorah večkrat posredovati ekipa s helikopterjem Slovenske vojske.