Kontroverzno

Imajo nov načrt, kaj storiti s Hitlerjevo rojstno hišo

R.T.
23. 5. 2023, 21.06
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 21.13
Deli članek:

Avstrijska vlada bi rada rojstno hišo Adolfa Hitlerja preuredila v center za usposabljanje policistov na področju človekovih pravic.

Profimedia
Hitler je v rojstni hiši preživel le prvih nekaj mesecev svojega življenja.

Pisalo se je leto 1889. 20. aprila tistega leta se je v najeti sobi v zgornjem nadstropju hiše v avstrijskem mestu Braunau am Inn na meji z Nemčijo rodil poznejši nemški diktator in nacistični voditelj Adolf Hitler. Hiša, v kateri je prijokal na svet, je že dolgo časa trn v peti avstrijske politike. Po letih spora je zgradbo leta 2016 kupila avstrijska vlada.

Na veliko mero negodovanja so naleteli tudi zadnji načrti avstrijske vlade, v skladu s katerimi bi hišo prenovili in jo dali za uporabo policiji, ki bi v njej za policiste izvajala usposabljanje na področju človekovih pravic. Z renovacijo, ki naj bi bila dokončana do leta 2025, leto pozneje pa naj bi se v prostore nastanila policija, bodo predvidoma začeli letošnjo jesen, poroča avstrijska radiotelevizija ORF. Korak je kontroverzen, ker so mnogi Avstrijci mnenja, da bi bilo treba hišo porušiti, do enakega zaključka pa je prišel tudi odbor strokovnjakov, saj bi samo s tem preprečili, da bi ostala ena od priljubljenih točk neonacistov. Spet drugi opozarjajo, da bi s tem, ko bi jo porušili, zanikali avstrijsko preteklost. Predlogov, kaj narediti s to kontroverzno hišo, je mnogo, ob razvpitem imenu, kot je Hitler, pa je konsenz praktično nemogoč.

Hitler je v hiši sicer živel le nekaj mesecev, a to dejstvo njegovim pristašem med vladavino nacističnega režima ni preprečevalo, da se ne bi množično zgrinjali v njegovo rojstno mesto. Hišo so po padcu režima leta 1944 sprva zaplombirali. Pozneje jo je od lastnice Gerlinde Pommer več desetletij najemala avstrijska vlada, v njej pa je dlje časa deloval center za osebe s posebnimi potrebami, a se je zaključilo tudi to obdobje, ko je Pommerjeva prepovedala vse nadaljnje renovacije. Avstrijska vlada je nato leta 2016 Pommerjevo končno razlastila. Lastništvo hiše so prevzeli v zameno za odškodnino v višini 800.000 evrov. Avstrijsko notranje ministrstvo je nato leta 2019 naznanilo, da bodo zgradbo, zgrajeno v 17. stoletju, preuredili v policijsko postajo.