V čakalnici brez vsega

Po dvanajstih urah na urgenci: Prizori iz UKC Ljubljana, ki so Nušo pretresli

Polona Krušec
22. 5. 2023, 17.31
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 17.35
Deli članek:

Na družbenih omrežjih pozornost javnosti nemalokrat vzbudijo zgodbe Slovencev kot pacientov ali svojcev pacientov, ki na lastni koži izkusijo velike razpoke javnega zdravstva, za katero sicer minister za zdravje Danijel Bešič Loredan napoveduje celovito reformo. Še prej, ker bo uresničevanje reforme dolgotrajno, napovedujejo krpanje sistema, a medtem se razpoke le še povečujejo, pacienti pa so vse bolj nezadovoljni.

Facebook
Nuša v čakalnici s svojo mamo

Med novejšimi pričanji, ki so se pojavila na spletu, je negativna izkušnja Nuše in njene mame, ki prebiva v enem od domov za starejše v osrednji Sloveniji. Zaradi hudih bolečin v prsnem košu so jo z rešilcem odpeljali na urgenco Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, tam je nato preživela več kot dvanajst ur. V zdravstveno ustanovo so jo reševalci pripeljali okoli 13. ure, od desetih zvečer je še vedno čakala na sprejem pri zdravniku. Okoli polnoči so jo le pregledali in na srečo izključili najhujše – njeno življenje ni bilo ogroženo; obstajal je sum na srčni infarkt, a so ga po pregledih ovrgli.

To sporoča Bešiču Loredanu

Ta teden bo predsednica republike Nataša Pirc Musar organizirala prvi forum na temo zdravstva. K udeležbi je povabila tudi ministra Bešiča Loredana.

Pacientkina hči je povedala, da je v tej zgodbi najbolj žalostno, da bi mama, če je ne bi bilo ob njej, prepuščena sama sebi čakala na hodniku ves popoldan in večer, ne da bi poskrbeli za njene najosnovnejše potrebe: da bi lahko odšla stranišče in morda kaj popila, kaj šele pojedla. Slednje je sicer pod vprašajem, saj običajno tistim, ki čakajo na obravnavo, zaužitje hrane prepovedo, zaradi morebitne operacije, če bi jo potrebovali, in anestezije.

Brez pomoči njena mama ni bila sposobna sama na stranišče, in ta nemoč je obe zelo prizadela. »Ne gre samo za mojo mamo. Čakalnica je bila polna starejših ljudi, večinoma brez svojcev ali drugih spremljevalcev. Čakali so po deset in več ur, brez požirka vode, nekateri, ki niso mogli na noge, niso mogli niti na stranišče,« je povedala pretresena sogovornica in dodala: »To človeku vzame vse dostojanstvo. Naj ne zveni pregrobo, ampak bom rekla: minister, začni delat' in reševat' problematiko.«

Obljube brez uresničitev

Samoiniciativno se je odločila, da bo čakajočim pomagala kar sama, tako jih je nekaj odvedla do stranišča, nekaterim pa ponudila kozarec vode. »Ne dopustimo, da bi zaradi načina organizacije zdravstvenih ustanov odpovedalo vse dostojanstvo. Če ne drugega, naj bolnišnica organizira prostovoljce, ki bodo na hodniku bolnikom, ki so sami in se brez pomoči ne morejo premikati, prinesli vsaj kozarček vode in jih pospremili do sanitarij,« predlaga. Pogovor sklene v upanju, da minister Danijel Bešič Loredan dobro pozna problematike zdravstva, tudi to, o kateri priča sama. Želi si, da bi (ne)kaj ukrenil, in to čim prej, »saj konec koncev, že odkar je na položaju vodje zdravstvenega resorja, obljublja spremembe in reforme, a jih ljudje še kar ne občutimo, nič se ne zgodi.«

Facebook
Na urgenci se čaka toliko dlje, ker brez denarja dela ne morejo organizirati drugače.

In spet je kriv – denar

Spomnimo, zakaj je treba na nujno pomoč v UKC Ljubljana čakati tako dolgo. Primeri, ko od prihoda pacienta do obravnave mine po deset ali več ur, sploh zadnje mesece niso redki. Septembra lani je Zdravstveni dom Ljubljana UKC Ljubljana sporočil, da bo splošna nujna medicinska pomoč (SNMP), ki jo zagotavljajo v kliničnem centru, spremenila način dela. Takrat so napovedali, da zato pričakujejo dodaten pritisk na že preobremenjene urgentne ambulante. SNMP je način dela spremenil zaradi pomanjkanja finančnih sredstev.