Premik

Uradno začeli iskati truplo male Maddie na kraju Nemčevega "malega raja"

R.T.
22. 5. 2023, 15.57
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 18.25
Deli članek:

Na Portugalsko prihajajo nemški preiskovalci. Če vprašate njih, deklice ni več med živimi.

Profimedia
Starša še vedno upata, da jo najdejo živo.

Po devetih letih je stekla nova preiskava – preiskovalci tokrat iščejo truplo Madeleine McCann.

Nenavadna predaja

Nemški varuhi postave, ki vse stavijo na nemškega državljana in obsojenega posiljevalca Christiana Brücknerja, bodo pod drobnogled vzeli posestvo, na katerem naj bi se zaredil v svojem času na Portugalskem, natančneje njeni najjužnejši regiji Algarve. Posestvo naj bi imenoval "moj mali raj". 

Posestvo je od počitniškega kompleksa v kraju Praia da Luz, kjer je leta 2007 izginila takrat triletna Maddie, oddaljeno približno 45 minut vožnje. Nekaj dni pozneje je tam voznik tovornjaka opazil žensko, ki je otroka, ki bi lahko bil Maddie, predala neznanemu moškemu.

Rezervoar in njegova okolica

Iskalna akcija se začne jutri, portugalski policisti pa bodo prej zaprli vse ceste, ki vodijo do jeza v bližini mesta Silves. Prisotni bodo tudi britanski detektivi, a le kot opazovalci. Preiskava naj bi trajala vsaj dva dneva, nazadnje pa so se česa takega na Portugalskem lotili junija 2014, ko so britanski policisti truplo iskali s psi in radarjem. Novost bodo tokrat potapljači, ki se bodo podali v motne vode rezervoarja za jezom.

Premajhne kosti

K jezu naj bi pogosto prihajal nemški osumljenec. Rezervoar so preiskali že dvakrat, in sicer februarja in marca 2008. Takrat je iskalno akcijo organiziral portugalski odvetnik Marcos Aragao Correia, ki je dobil namig, da je bila Madeleine v 48 urah po izginotju umorjena, njeno truplo pa odvrženo v rezervoar.

Med drugim prečesavanje voda so potapljači odkrili dve vrečki z majhnimi kostmi, še prej pa vrv, lepilni trak in eno belo bombažno nogavico. Portugalski preiskovalci so pozneje presodili, da kosti zaradi svoje majhnosti niso človeške.

Starša izginule deklice Gerry in Kate McCann nad prizadevanje omenjenega odvetnika nista bila navdušena, češ da si le želi pozornosti in da ni prave povezave med njuno hčerko in rezervoarjem.