Padla

Vrani napadli kolesarko in jo spravili v bolnišnico

R.T.
22. 5. 2023, 16.23
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 16.27
Deli članek:

32-letna kolesarka si je med vožnjo v bližini nemškega Passaua požvižgavala v sončnem nedeljskem dopoldnevu, naslednji trenutek pa je ležala v jarku.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kaj se je zgodilo? Kar naenkrat sta jo začeli obletavati dve vrani. Najprej sta švignili mimo nje, nato pa sta jo, kot je kasneje povedala, dejansko napadli, zagnali sta se vanjo. Kolesarku ju je poskušala odgnati z opletanjem rok, a je izgubila ravnotežje in padla v jarek ob kolesarski progi. Z reševalnim vozilom so jo odpeljali v bolnišnico, kjer so ji oskrbeli kar grdo rano pod kolenom, a na srečo ni bilo nič zlomljenega ali strganega, zato so jo kmalu dopustili, poroča Blic.

Vrane veljajo za inteligentne ptice, ki so se privadile mestnega življenja. V času gnezdenja, in to je prav v maju in juniju, pa so kratkih živcev in po potrebi tudi napadalne. Če čutijo, da so mladiči ogroženi, se vreščavo zaženejo proti pešcem ali kolesarjem. Če pešec vrano odžene z mahanjem rok, je to za kolesarja, kot vidimo iz zgornjega primera, to lahko neprijetno.

V Sloveniji se je v zadnjih letih poročalo o postopaško prežečih vranah na dvoriščih otroških vrtcev, Dnevnik pa je pisal o primeru, ko je v bližini vrtca s krošnje padel vranji mladič. Lovski inšpektor ga je položil zaboj, mati vrana pa je priletela in ga s kljunom ali kremplji tako močno kljunila/popraskala, da so mu morali rano zašiti.