Kaj pravi direktor?

Desnica v močni ofenzivi za obrambo položajev na RTV Slovenija

Žiga Kariž
17. 5. 2023, 18.30
Deli članek:

Medtem ko deluje koalicija v boju za RTV zmedeno in brezglavo, je desnica za obrambo svojih položajev v zadnjih dveh dneh sprožila pravo ofenzivo.

STA
Andrej Grah Whatmough se bo očitno za svoj stolček boril do zadnjega diha.

Zadnje tedne se bolj kot z vsebinami, ki jih ustvarjajo na našem nacionalnem mediju, ukvarjamo s peripetijami okoli aktualnega vodstva in boja za njegovo ohranitev ali odstranitev. Potem ko so na precej bizarni novinarski konferenci predstavniki koalicije napovedali menjavo devetih programskih svetnikov, ki naj bi bili krivi za nezakonito imenovanje trenutnega vršilca dolžnosti generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in neukrepanje ob nezakoniti razrešitvi bivše direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, se je včeraj oglasil še Grah Whatmough sam.

Pozabil, od kod denar

Na novinarski konferenci je komentiral predvsem izjavo vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, da »nekompetentno vodstvo RTVS javni zavod pelje v stečaj in grški scenarij«. »Rad bi vam zagotovil, da RTV Slovenija ne grozita ne stečaj ne grški scenarij. Za zdaj,« je dejal Whatmough. Ob tem se je pohvalil, da ima zavod, ki ga vodi, po izplačilu vseh plač na računu še tri milijone evrov, hkrati pa zamolčal, da gre za tri milijone, ki jih je RTV kot enkraten prihodek dobila ob prodaji delnic podjetja Eutelsat, na kar je morala v. d. direktorja spomniti ena od prisotnih novinark.

Direktor bo tožil vlado

Grah Whatmough je presenetil tudi z izjavo, da naj bi se po zaslugi novega informativnega programa gledanost drugega programa TV Slovenija le večala. Do zdaj znani podatki so namreč kazali ravno nasprotno. V luči boja z aktualno vlado je Whatmoughpovedal še, da je RTVS v ponedeljek zoper ustanovitelja, torej vlado, vložila tožbo, s katero za nadomestila dviga stroškov dela zahteva 24 milijonov evrov.

Tožarjenje po Evropi

Užaljeni generalni direktor je pisal tudi sami predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in jo prosil za srečanje. Kot je dejal včeraj, z namenom vzpostavitve dialoga. V pismu je napisal, da sta tako vodstvo RTV kot ustavno sodišče »deležni jasnih političnih pritiskov, ki jih vladajoči brez zadržkov izražajo v svojih izjavah«. Ob tem je izpostavil štiri izjave, med drugim izjavi ministrice za kulturo Aste Vrečko, da je vodstvo RTVS treba zamenjati, in premierja Roberta Goloba, da iščejo luknje v zakonu za čimprejšnjo menjavo vodilnih na javnem zavodu.

STA
Peter Gregorčič, predsednik programskega sveta, in direktor Andrej Grah Whatmough

Nov zavlačevalni manever

Medtem je Peter Gregorčič, predsednik programskega sveta, ki je že dalj časa trn v peti koalicije in številnih zaposlenih na RTV, na ustavno sodišče poslal pismo, v katerem sodnike opozarja, da o tem, da bi preklicali začasno uredbo, ki zadržuje izvajanje dela novega zakona o RTV, ne smejo odločati sami, ampak bi morali ponovno poslušati argumente vpletenih strank. V pismu se Gregorčič sklicuje tudi na pravo EU in od našega ustavnega sodišča malodane zahteva, da pred odločanjem zaprosi za predhodno sodbo sodišča EU. To bi seveda postopek odločanja dodatno zavleklo in za nedoločen čas podaljšalo mandat trenutnemu nezakonito nastavljenemu vodstvu RTV.