Žaljiva obdolžitev, razžalitev

Snežič o Kordišu: Vem, da grdo govori tudi o bogu, ne samo o meni

J.V.
9. 5. 2023, 13.50
Posodobljeno: 9. 5. 2023, 19.51
Deli članek:

Davčni strokovnjak Snežič za poslanca Levice ne bo predlagal zapora, ampak "en mesec javnih del v škofijskem karitasu, ker vem, da obožuje Cerkev". Kordiš vztraja, da je Snežič številne Slovenke in Slovence, ki trdo delajo za preživetje, vzel "za norca in vzel za talca."

M24
Poslanec Levice Miha Kordiš se je znašel v nemilosti Roka Snežiča.

Davčni strokovnjak Rok Snežič kazensko preganja "svojega največjega oboževalca" - poslanca Levice Miho Kordiša, in sicer zaradi navedb, da je kriminalec, ki pere denar za Viktorja Orbana, Vladimirja Putina in Janeza Janšo"Član sekte Levica je proti meni izrekel par žaljivih besed v enem od soočenj za predsednika, kjer je zbral ogromno, celo en procent na volitvah, je meni očital, da sem kriminalec, da perem denar za Orbana, Putina, Janšo in podobne tumarije. Sekta Levica me stalno napada, tudi njen duhovni vodja Luka Mesec me je napadal, zato tudi njega preganjam, pa gospoda Jerneja Vatovca, zdaj pa je kot tretji prišel še gospod Kordiš na vrsto," je Snežič pojasnil ob prihodu na ljubljansko okrožno sodišče. Kordišu očita žaljivo obdolžitev in razžalitev. "Zanj ne bom predlagal zaporne kazni, ampak javna dela, in sicer en mesec javnih del v škofijskem karitasu, ker vem, da obožuje Cerkev," je med drugim še dejal Snežič.

Konec novembra lani so zaradi anonimnega klica, da je v prostorih ljubljanskega sodišča podtaknjega bomba, prekinili tudi začetek sojenja v kazenski zadevi, v kateri Snežič kot zasebni tožnik novinarjem portala Necenzurirano Vesni Vuković, Primožu Cirmanu in Tomažu Modicu očita kazniva dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve.

Kordiš: "Vse kar priznavam je, da govorim resnico"

"Vse kar priznavam, je, da govorim resnico. In ker govorim resnico, me Rok Snežič tudi preganja. Rok Snežič je obsojeni goljuf in nekdanji arestantski cimer Janeza Janše. V tem trenutku je državi dolžan več kot pol milijona evrov. Nacionalni preiskovalni urad je zoper njega sprožil postopke zaradi sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi, ki je težka 22 milijonov evrov," pa je dejal Kordiš ob prihodu na Tavčarjevo. "Kljub temu gospod Snežič vztraja, da v Sloveniji ne razpolaga s transakcijskim računom, živi v luksuzu in se nasploh norčuje iz delovnih državljank in državljanov v tej državi in tega mu ne nameravam še naprej dopuščati. Ljudje v tej državi delajo veliko pretrdo, da bi se taki kriminalci kot je Rok Snežič iz njih norčevali," je še poudaril in nadaljeval: "V Levici si prizadevamo za solidarno družbo. Kar pomeni, da tisti, ki imajo v tej družbi več pod palcem, prispevajo več. Gospod Snežič pa se izogiba plačevanju davkov in kot rečeno je veliko državljank in državljanov, ki trdo delajo za preživetje, vzel za talca in vzel za norca."

Že peti klic o podtaknjeni bombi letos

Obtoženi Kordiš je še pristopil pred sodnico Nino Drozdek Draganič in ji dal osebne podatke, ko bi se moral izreči o krivdi, pa se je na sodišču vklopil alarm: že petič letos so namreč prejeli klic o domnevno podtaknjeni bombi. Vse najave doslej so se sicer izkazale za lažne. Kakor koli. Od Kordiša smo tako med drugim izvedeli, da je samski in da prejema 2700 evrov mesečne plače, o krivdi pa se bo imel spet priložnost uradno izreči 23. maja.

Vedno bomba, nekdo se izmika

Snežič je nato v izjavi za Svet24TV ponovil svoje stališče, ki ga je izrazil že na sodišču, in sicer, da za "gospoda Kordiša vztrajam pri kazni, to pa je, ne bom zahteval tukaj zaporne, čeprav je predpisano do leto dni zaporne kazni, ampak javna dela v škofijskem karitasu, zato, da nekaj dobrega za boga naredi, ker vem, da grdo govori tudi o bogu, ne samo o meni, in to bi bila primerna kazen." Nadaljeval je, da ljudje, "ki so verni, ne morejo takšnega komedijanta poslušati, kaj vse grdega govori o bogu."

Kar zadeva grožnjo z bombo na sodišču, se Snežiču zdi sumljivo, da se to vedno dogaja njemu. "Bilo je že pri necenzuriranem (op. p. Snežič je proti novinarjem portala necenzurirano.si vložil skupno kar 39 tožb) bomba, zdaj bomba, tako da več kot očitno se nekdo izmika, da bi bil obsojen, in želi s temi bombami zavleči kazenske postopke, da bi zastarali." Kot je še pojasnil za Svet24TV, so v teh primerih zastaralni roki kratki in "očitno je že nekomu v interesu, da se obravnave ne izpelje, da je bomba, ker s tem pač enostavno pride prej do zastaranja. To je moje mnenje."

Bobo
Snežič si je Kordiša dal celo natisniti na majico.