Kdo se je znašel v rdečem in kdo šteje zaslužek?

Tako so poslovala podjetja znanih Slovenk in Slovencev

Žiga Kariž
25. 4. 2023, 06.10
Deli članek:

Kakšno poslovno leto imajo za sabo Rok Snežič, brata Janković, najboljša kuharica na svetu Ana Roš in predsednica države Nataša Pirc Musar?

Mediaspeed
Ana Roš

Ob koncu marca se je iztekel rok, do katerega so morala slovenska podjetja finančni upravi in Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) oddati poslovna poročila in bilance poslovanja. Poslovnih subjektov je po zadnjih dostopnih podatkih statističnega urada več kot 235 tisoč. Zaposlujejo skupno 950 tisoč ljudi in ustvarijo več kot 140 milijard evrov prometa. O poslovnih rezultatih velikih slovenskih družb smo že pisali in ugotovili, da imajo za seboj rekordno leto, saj so razen Petrola vse zabeležile visoke dobičke. Kako pa gre podjetnikom, katerih obseg poslovanja je malo manjši? Ker skupne informacije o poslovanju gospodarskih družb še ni, smo si ogledali poslovanje nekaj bolj izpostavljenih posameznikov in posameznic, ki so slovenski širši javnosti znani iz različnih razlogov.

Ana Roš Stojan

Naša najboljša chefinja Ana Roš Stojan se je v zadnjih letih odločila močno razširiti svoj poslovni imperij, in kot kaže, se v poslovnem svetu znajde prav tako dobro kot v kuhinji. Center njene gostinske dejavnosti je še vedno Hiša Franko, ki jo ima v lasti z nekdanjim možem Valterjem Kramarjem. V letu 2022 sta ustvarila 3,2 milijona evrov prometa in več kot 91.000 evrov dobička. Promet je tako že krepko presegel predkoronskega, dobiček pa še nekoliko zaostaja. Ana Roš Stojan ima sicer glede na podatke, navedene v bazi Gvin, še več podjetij. Družba z nenavadnim imenom Svit@EvaKlara+Princ se ukvarja z izobraževanjem in je lani ustvarila več kot 464.000 evrov prihodkov ter ob tem kar 270.000 evrov dobička. Prihodki so se v primerjavi z letom 2021 sicer močno zmanjšali, a dobiček je ostal skoraj enak. Manjši delež prihodkov je Roševa ustvarila še z družbama Anini vrtovi (129.230 evrov) in Laxy, ki naj bi skrbela za goste v luksuznem hrvaškem letovišču (186.000 evrov). Slednjo je Roševa ustanovila s podjetnikom Žigo Vavpotičem in svojim glavnim kuharjem Leonardom Fonseco, a kot kaže, so se njihove poti razšle in je trenutno edina lastnica.

Jure in Damijan Janković

STA
Damijan Janković.

Med najbolj razvpite podjetnike zadnjih letih zagotovo spadata sinova ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Damijan in Jure Janković. Slednji je po številnih incidentih iz javnega življenja skorajda izginil, Damijan Janković pa na različne načine rešuje, kar je ostalo od imperija, ki ga je sinovoma prepustil nekdanji prvi mož Mercatorja in družinskega podjetja Electa, Zoran Janković. Electa inženiring, Electa holding in Electa naložbe v letu 2022 pravzaprav niso ustvarile prihodkov, bolj so se ukvarjale z upniki in sodišči. Electa inženiring je po tem, ko je sodišče razveljavilo prisilno poravnavo, zabeležila 2,2 milijona evrov izgube, Electa naložbe 20.000 evrov izgube, Electa holding pa že več let zgolj miruje. Več aktivnosti je v hčerinskih podjetjih Oxina in Artisa, katerih solastnik je član širše družine Janković, Jan Bec. Oxina, ki se ukvarja s proizvodnjo medicinske opreme za kisik, je glede na uradne finančne podatke skoraj 800.000 evrov vložila v razvoj, a na trgu ni ustvarila niti evra prometa. Družba Artisan pa naj bi se ukvarjala s turizmom in dejavnostjo hotelov ter ima v lasti gostinski obrat ob obali Blejskega jezera.

Rok Snežič

STA
Rok Snežič

Rok Snežič je eden najbolj kontroverznih podjetnikov. Na vsakem koraku se posmehuje državi in politikom. Uradno je praznih žepov, a se kljub temu vozi v prestižnih vozilih in gradi luksuzne vile. Kako pa gre njegovemu podjetju? Kot vse, kar je v družini Snežič nekaj vredno, je tudi podjetje Snežič davčni inženiring v lasti Klavdije Snežič. Podjetje s svojimi prihodki ne daje vtisa, da ga vodi poslovni guru. Leta 2022 je ustvarilo le 30.000 evrov prihodkov in ob tem zabeležilo izgubo v višini več kot 16.000 evrov. Omenjene številke za Snežiča niso neobičajne, saj je v zadnjih petih letih dobiček zabeležil le leta 2020, vsa druga leta pa je posloval negativno.

Rajko Janša

Bobo
Rajko Janša

Med podjetnike s spremenljivo srečo pri poslovanju spada tudi brat nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, Rajko Janša. Podatki v javno dostopnih poslovnih evidencah kažejo, da se poslovni rezultati podjetja Empis, ki je v lasti njegovih družinskih članov in se ukvarja s prodajo poslovnih daril, vsakič ko stranka SDS prevzame vajeti države v svoje roke, močno popravijo. In ko brat odide, se tudi krepko poslabšajo. Tako so se prihodki podjetja leta 2020 s 669.000 evrov dvignili na skoraj milijon evrov in rasli tudi še v letu 2021, ko so dosegli skoraj 1.150.000 evrov. Leta epidemije in borbe za preživetje številnih podjetnikov so družini Janša prinesla blagostanje. A lani so se stvari čez noč obrnile in prodaja se je skoraj prepolovila, na nekaj več kot 600.000 evrov, dobiček pa je izpuhtel in Empis je zabeležil celo izgubo v višini 15.800 evrov.

Nataša Pirc Musar

Sašo Švigelj / M24
Nataša Pirc Musar

Predsednica naše države ima svojo odvetniško pisarno in delež v podjetju Ruska dača. Slednjo vodita z možem Alešem. Z dogodki, gostinstvom in nočitvami sta lani ustvarila 233.000 evrov prometa, kar je sicer znatno bolje kot leta 2021, a še vedno krepko pod poslovanjem iz leta 2021, ko je Ruska dača zabeležila 438.000 evrov prihodkov. Še bolj skrb vzbujajoče je, da je Ruska dača v zadnjih štirih letih poslovala negativno. Leta 2019 je zabeležila 158.000 evrov minusa, leta 2020 151.000, leta 2021 126.000 in lani 129.000. Odvetniška pisarna Pirc Musar in partnerji sicer ne beleži izgube in je ustvarila 26.000 evrov dobička, so pa rahlo padli prihodki od prodaje oziroma promet. S 608.502 evrov v letu 2021 na 592.000 v lanskem letu.

Damian Merlak

Žiga Intihar
Investitor in upravitelj hotela Damian Merlak

Kriptomilijonar je dodobra razburkal podjetniške vode pri nas. Denar, ki ga je zaslužil s prodajo svojega deleža v podjetju Bitstamp, je vložil v različne projekte, od katerih je zagotovo najbolj znan tisti, ki bo oživel nekatere legendarne hotele v Bohinju. Njegova družba Alpinia ima za seboj odlično leto. Ustvarili so kar 4,3 milijona evrov prometa in ob tem več kot 400.000 evrov dobička. Promet se je tako z letom 2021 podvojil, dobiček pa početveril. Poslovni podatki za družbo NGEN, v kateri ima Merlak tretjinski delež, za leto 2022 še niso znani, v letu 2021 pa je družba ustvarila malce manj kot 14 milijonov evrov prometa in dva milijona evrov dobička. Družba Mela investicije, prek katere je mladi milijonar očitno upravljal naložbe, je v letu 2022 mirovala. Leta 2021 je prek družbe ustvaril še več kot pol milijona evrov prometa, lani pa niti evra. Na transakcijskem računu podjetja pa je bilo ob zaključku leta kljub temu več kot 250.000 evrov denarnih sredstev.