Tucker Carlson

Šok čez lužo: So kontroverznega voditelja odnesle milijonske tožbe?

S.R./STA
24. 4. 2023, 22.28
Posodobljeno: 24. 4. 2023, 22.39
Deli članek:

Nekaj dni po slabih 800 milijonov dolarjev težki poravnavi, ki jo je ameriška medijska hiša Fox News sklenila s proizvajalcem glasovalnih naprav Dominion, se iz hiše umika kontroverzni skrajno desni televizijski voditelj Tucker Carlson.

Profimedia
Tucker Carlson

Kot so navedli v medijski hiši, sta "Fox News Media in Tucker Carlson sklenila dogovor, da se razideta. Zahvaljujemo se mu za njegovo služenje naši hiši kot televizijskemu voditelju, pred tem pa tudi kot sodelavcu." Carlson, eden najbolj znanih in kontroverznih voditeljev na Fox News in v ameriških medijih na sploh, svojega umika iz medijske hiše še ni komentiral.

Kot ključna osebnost republikanske politične scene je Carlson pogosto intervjuval nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zaradi rasistične in pogosto sovražne retorike je bil deležen številnih kritik, prav tako zaradi kršitev novinarske etike. Carlson je medtem ostre kritike usmerjal predvsem proti demokratom in priseljencem, ter napadal liberalne trende v ameriški družbi. Voditelj je v zadnjem letu rad komentiral tudi dogajanje v Ukrajini, pri čemer je bil oster kritik Zahodne vojaške pomoči Ukrajini in vesten apologet ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Do njegovega odhoda prihaja kmalu po tem, ko sta Fox News in proizvajalec glasovalnih naprav Dominion prejšnji teden sklenila poravnavo v tožbi zaradi obrekovanja v zvezi z neutemeljenimi trditvami o volilnih goljufijah na ameriških predsedniških volitvah 2020. Fox News bo Dominionu plačal 787,5 milijona ameriških dolarjev - približno 720 milijonov evrov.

Poravnava med sprtima stranema pomeni, da niti predsedniku korporacije Fox Rupertu Murdochu niti voditeljem, kot je Carlson, ne bo potrebno pričati o interni komunikaciji znotraj medijske hiše, iz katere je razvidno, da so bili vodilni v Fox News pripravljeni širiti neresnice o volilnih prevarah.