"To je cinizem"

Lavrov v New Yorku poskrbel za ogorčenje Zahoda

S.R./STA
24. 4. 2023, 21.50
Posodobljeno: 24. 4. 2023, 21.55
Deli članek:

Predstavniki zahodnih držav so zasedanje Varnostnega sveta ZN v New Yorku, sklicano na pobudo Rusije, označili za provokacijo.

Profimedia
RUski zunanji minister Sergej Lavrov in generalni sekretar ZN Antonio Guterres danes v New Yorku.

"Ukrajinskega vprašanja ni mogoče obravnavati ločeno od geopolitičnega razvoja dogodkov, pri katerem Nato že leta ogroža varnost Rusije v regiji," je na zasedanju dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov"Gre za vprašanje, ali se bodo mednarodni odnosi oblikovali z vzpostavitvijo trdnega soglasja na podlagi ravnovesja različnih interesov, ali zgolj z agresivnim uveljavljanjem hegemonije Washingtona," je še dejal Lavrov, ki je vodil današnje zasedanje.

Zasedanje z naslovom "Učinkovit multilateralizem z obrambo načel Ustanovne listine Združenih narodov" je namreč sklicala prav Rusija, ki v aprilu predseduje Varnostnemu svetu ZN. Zaradi vojne v Ukrajini so številne države to potezo Moskve razumele kot farso in provokacijo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil opustošenje, ki ga je Rusija po njegovih besedah povzročila v Ukrajini. Vpričo Lavrova je dejal, da ruska invazija na to državo pomeni grobo kršitev mednarodnega prava in povzroča ogromno trpljenja ukrajinskemu ljudstvu.

Tudi drugi zavezniki Ukrajine so bili kritični do Rusije, ki po njihovem mnenju sama krši načela Ustanovne listine ZN z vdorom v Ukrajino, hkrati pa želi govoriti o spoštovanju teh načel in učinkovitem multilateralizmu.

"Rusija se z organizacijo te razprave poskuša prikazati kot zagovornica Ustanovne listine ZN in multilateralizma. Nič ni bolj oddaljeno od resnice. To je cinizem," je dejal predstavnik Evropske unije Olof Skoog. Dodal je, da bi Rusija svoje spoštovanje Ustanovne listine ZN najlažje dokazala tako, da bi umaknila svoje sile iz Ukrajine.