Premirje

V Sudanu končno prekinitev ognja?

J.P./STA
25. 4. 2023, 06.33
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 06.36
Deli članek:

V Sudanu naj bi se v skladu z dogovorom med sprtima stranema, ki ga je v ponedeljek zvečer objavil ameriški državni sekretar Antony Blinken, opolnoči začelo premirje.

Profimedia
Prekinitev ognja naj bi trajala 72 ur, veljala pa za celotno državo.

Antony Blinken je po poročanju tujih tiskovnih agencij v ponedeljek zvečer sporočil, da so se po intenzivnih pogajanjih sudanska vojska in paravojaške sile RSF dogovorile o prekinitvi spopadov po vsej državi. Ameriška vlada je ob tem sprti strani tudi pozvala, naj se v celoti držita sprejetega dogovora.

Sudan je prizorišče krvavih spopadov med silami poveljnika sudanske vojske Abdela Fataha al Burhana in njegovega namestnika Mohameda Hamdana Dagala, ki poveljuje paravojaškim silam RSF. V spopadih je po podatkih ZN doslej umrlo najmanj 420 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih. Številne države so iz Sudana evakuirale diplomatsko osebje in državljane.

V Sudanu so po navedbah zunanjega ministrstva tudi tri slovenske družine, ena v prestolnici Kartum, dve pa v pristaniškem kraju Port Sudan na severovzhodu države. Ministrstvo jim je svetovalo, naj bodo v varnih prostorih in naj jih ne zapuščajo. Družino, ki je v Kartumu, naj bi po navedbah ministrstva vključili v evakuacijo, ko bo to varno.