Vračajo se nemški turisti

Turizem okreva po koronskem šoku

Andraz Zupancic
3. 4. 2023, 11.41
Posodobljeno: 3. 4. 2023, 11.49
Deli članek:

Korona je dodobra zarezala v turistično pogačo in številni ponudniki storitev so morali zapreti svoja vrata ali pa dejavnost zmanjšati na minimum. A ta šok počasi popušča, že lani so zaznali, da je potovanj vse več, trend pa naj bi se letos tudi pri nas nadaljeval.

STO
Slovenija med tujimi turisti velja za deželo naravnih lepot.

Ponudniki turističnih storitev so leta 2019 v Evropi zabeležili 2,88 milijarde nočitev, lani pa jih je bilo 2,73 milijarde oziroma le za pet odstotkov manj. V primerjavi z letom 2021, ko je bilo nočitev 1,83 milijarde, je to skok za 49 odstotkov.

Po drugi strani se kot nekakšna posledica covida krepi domači turizem. Oddiha željni turisti se večkrat odločijo za obisk destinacij znotraj lastne države, število nočitev domačih gostov je namreč z 1,53 milijarde (lani) preseglo predkoronsko raven, to je 1,51 milijarde nočitev. Pri prenekaterem turistu je še vedno prisoten strah pred potovanji v tujino, neprijetnih presenečenj v preteklosti namreč ni manjkalo, svoje pa so naredile tudi cene; tako je število nočitev tujih gostov na evropski ravni leta 2022 za 12 odstotkov zaostajalo za številom iz leta 2019. Lani so jih pri Eurostatu našteli 1,2 milijarde, leta 2019 pa 1,36 milijarde.

Med državami članicami EU je po nočitvah tujih gostov glede na predkoronsko raven najbolj zaostajala Latvija (–45 odstotkov), sledili sta Slovaška (–40 odstotkov) in Litva (–37 odstotkov). Najbolje pa so se odrezali Danska, ki je edina zabeležila rast (za štiri odstotke), Hrvaška, ki je imela za dva odstotka manj gostov, in Luksemburg s tremi odstotki manj obiska.

Bobo
Mesto Ljubljana je največji magnet za turiste, ne glede na letni čas.

Kaj pa v Sloveniji?

Lani je bilo sicer v turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji zabeleženih 5,87 milijona prihodov turistov in 15,59 milijona nočitev, je objavil državni statistični urad. Primerjava z letom 2019: za 5,8 odstotkamanj prihodov in za 1,2 odstotka manj nočitev.

So pa zato tuji turisti pri nas ustvarili skoraj še enkrat toliko nočitev. Tujci so si privoščili 10,1 milijona, domači pa 5,5 milijona nočitev. Število turistov, ki so prišli v Slovenijo, se je popravilo na 84 odstotkov tistega, ki so ga turistični delavci zabeležili v predkoronskem času, s čimer je slovenski turizem presegel evropsko in globalno raven. Mednarodni prihodi so lani uspeli ujeti predkoronsko raven, v vsega 63 odstotkih, v Evropi pa je turizem okreval na 80 odstotkov predkoronskih številk. V Slovenski turistični organizaciji (STO) so povedali, da so to dobri znaki za celotno turistično industrijo, predvsem pa nakazujejo, kako zelo so bili Evropejci željni potovanj.

Poraba je največja v hotelih

Po podatkih statističnega urada turisti v povprečju na dan porabijo malo več kot 200 evrov, če so nastanjeni v hotelu, a le 63 evrov, če so gosti v kampih. Tranzitni turisti so še bolj varčni, manj kot 33 evrov na dan porabijo, ko prečkajo Slovenijo.

Po napovedih STO so sicer pričakovali, da se bo zaznavnejše okrevanje začelo šele letos, a so jih turisti prehiteli. Največja zasluga za to okrevanje gre domačim gostom, turističnim bonom in promocijskim kampanjam. Letos pričakujejo, da se bodo številke še izboljšale, in sicer za približno pet odstotkov. »Pričakovali bi, da bo okrevanje turizma po covidu dolgotrajno, a si je opomogel neverjetno hitro, tudi po zaslugi državnih spodbud, ki so pomagale ohraniti ponudbo. Ljudje bomo vedno radi raziskovali, spoznavali nekaj novega, zato moramo to vzeti kot dobro izhodišče za uresničevanje strategije slovenskega turizma,« je dejal Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.

F014916-VIR www.sloveniainfo.com soca_alpe_adria_trail_jost_gantar_1-
Trajnostna destinacija z varnimi in nemnožičnimi doživetji.

Zanimiva je tudi struktura turistov pri nas. Največ nočitev so ustvarili gosti iz Nemčije, sledili so turisti iz Italije, Avstrije in Nizozemske. Med njimi je bilo največ moških, ne glede na letni čas, v katerem so prišli v Slovenijo; v povprečju prihaja k nam 60 odstotkov moških turistov in 40 turistk. Prav tako je velika večina zaposlenih, okoli 80 odstotkov, medtem ko je upokojencev precej manj, do deset odstotkov, še nekaj manj je študentov.

Ljubljana in hoteli najbolj priljubljeni

Kam se turisti v Sloveniji najraje odpravijo in zakaj? Očitno veljamo v turističnem svetu za gorsko destinacijo, v gore se turisti najraje odpravijo poleti; spomladi, jeseni in pozimi pa kot destinacija prevladuje Ljubljana. Sledijo ji Piran, Bled in Kranjska Gora. Velja omeniti, da je Ljubljana številka ena le pri tujih turistih, nočitev domačih turistov je v povprečju največ v Piranu.

Turisti, ki se odločijo za počitnice v Sloveniji, pa so tudi dokaj izbirčni. Skoraj 60 odstotkov vseh nočitev so namreč zabeležili hoteli, sledijo zasebne sobe, apartmaji in najete hiše.

»Slovenijo smo uspešno umestili na globalni turistični zemljevid kot raznoliko, trajnostno destinacijo, ki ponuja varna, nemnožična doživetja. Posebno pozornost namenjamo športnemu turizmu,« je o tem, v čem naj bi bila Slovenija prepoznavna med turisti, povedala Maja Pak, direktorica STO. Med pomembnejšimi razlogi obiska Slovenije so turisti v več kot 60 odstotkih navedli naravne lepote, sledijo rekreativne dejavnosti in občutek osebne varnosti. Šele na koncu lestvice razlogov so cene in kakovost letalskih povezav, torej ne preseneča, da kar od 60 do 70 odstotkov tujih turistov prihaja k nam z avtomobilom ali kombijem, daleč za tem sta letalo in avtobus.