Stavka zdravnikov

Bešič Loredan: Stavko Fides bomo obravnavali kot nezakonito

Ž.K.
31. 3. 2023, 15.10
Posodobljeno: 31. 3. 2023, 16.42
Deli članek:

Sindikat zdravnikov napoveduje stavko, ker mnister ni izpolnil obljub, minister za zdravje meni, da je stavka nepotrebna in ne tudi nezakonita.

Bobo
Podpredsednik sindikata in vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič ter minister Danijel Bešič Loredan ob podpisu stavkovnega sporazuma 19. oktobra.

V zdravniškem sindikatu Fides bodo v nedeljo nadaljevali prekinjeno zdravniško stavko, če do 1. aprila ne bo oblikovan plačni steber za zdravstvo. Rok za njegovo oblikovanje je namreč vlada ob nasprotovanju sindikata prestavila na 1. junij. Fides se je z vlado do nedelje še pripravljen pogovarjati. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci pojasnil, da sta v stavkovnih sporazumih, ki so podpisani, navedena dva datuma tako 01.04.2023 in 30.06.2023, ko naj bi dogovor z zdravniki prešel tudi v zakonodajo. Na ministrstvu so pridobili pravno mnenje, v katerem je zapisano, da je bila s podpisom stavkovnega dogovora meseca januarja stavka zaključena in je sedaj Fides ne more nadaljevati. Stavko bi namreč morali napovedati vsaj deset dni pred njenim začetkom.

Glede datuma 01.04., ki ga je Bešič Loredan konec lanskega leta in še v začetku letošnjega leta oglaševal kot datum, do katerega bodo zdravnikom predstavili nov plačni model, minister meni, da ni sporno, da se je prestavil, saj naj bi bil za vlado ključni datum 30.06. Ob tem je napovedal, da bo, če do 30.06. zakon ne bo vložen v zakonodajni postopek, vlada prevzela politično odgovornost.