Ni dočakal rešilca

ZD Velenje: Naredili smo vse po pravilih

Ž.K.
31. 3. 2023, 13.26
Posodobljeno: 31. 3. 2023, 14.21
Deli članek:

Na incident, ko je v Velenju v avtu umrl moški, ker ni dočakal rešilca, se je odzval tudi minister za zdravje in vodstvo Zdravstvenega doma Velenje.

Primož Lavre
Minister se je opravičil svojcem umrlega in jim izrekel sožalje.

Vodstvo ZD Velenje je danes na tiskovni konfereneci ministrstva za zdravje povedalo, da po njihovem mnenju v postopku obravanave moškega, ki se je moral s hudimi bolečinami v prsih dvakrat sam odpeljati v ambulanto nujne pomoči, ob drugem prevozu pa nato umrl, ni bilo napak. Kot je povedal direktor ZD Veleje so vsi zaposleni ravnali v skladu s pravili in da so ukrepe in diagnoze postavljali glede na informacije, ki jim jih je podal umrli. Zdravniki so ocenili, da stanje moškega ni bilo življenjsko ogrožujoče, saj mu je bila postavljena diagnoza ledvični kamni. Kot je bilo ugotovljeno kasneje naj bi umrl zaradi anevrizme.

Minister Danijel Bešič Loredan je povedal, da bodo zahtevali notranji strokovni izredni nadzor, v katerem bodo šele ugotovili, ali so bile napake storjene ali ne. V tem nadzoru bodo preposlušali vse klica na SNMP in preverili, kako je potekal postopek diagnostike. Kot je povedal direktor zavoda za ZD Velenje posnetkov pogovorov med umrlim in SNMP še nimajo in da lahko traja kar mesec dni, preden jih lahko dobijo. Minister Bešič Loredan je predstavil podatek, da sta bila v času, ko je moški klical nujno medicinsko pomoč, na voljo dve reševalni vozili in dve zdravstveni ekipi. Ob tem je minister poudaril, da dokler ne pozna vseh dejstev, zadeve ne želi prejudicirati.

Direktor ZD Velenje je pojasnil, da je umrli v svojem drugem klicu zaprosil za prevoz v bolnišnico in ne za nujno medicinsko pomoč. Sicer je pacient ob tem povedal, da se mu je stanje močno poslabšalo, a očitno v ZD Velenje tega niso znali prepoznati kot situacijo na katero bi bilo potrebno reagirati z napotitvijo reševalnega vozila.

Kaj je ugotovila Policija?

Dogodek prieiskuje tudi policija. Iz PU Celje so sporočili, da je bilo ugotovljeno, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče in da so »glede na včerajšnje objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, začeli z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja«.

Po njihovem poročilu naj bi voznik v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma prižgal vse štiri smerokaze in ker ni več obvladoval vozila zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči. Očividec dogodka je o dogajanju obvestil reševalce, ki so 74-letniku na kraju skušali pomagati, vendar je bilo prepozno.