Odziv

Koalicijski partnerji sporočajo: ideološka in nepotrebna interpelacija

E.J.
3. 3. 2023, 18.20
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 19.49
Deli članek:

Stranka SDS je danes v državni zbor vložila interpelacijo zoper delo vlade Roberta Goloba. Koalicijski partnerji so se odzvali in poudarili, da ostajajo enotni.

You Tube/zajem zaslona
Podpredsednika vlade Danijel Bešič Loredan in Luka Mesec, vodja poslanske skupine Socialni demokrati Jani Prednik in ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko so podali izjave ob interpelaciji in sporočili, da je koalicija enotna.

Kot so v SDS pojasnili ob današnji vložitvi interpelacije, Golobovi vladi med drugim očitajo ukrepe in napovedi, ki gredo v smer razgradnje naroda, družine, zasebne lastnine in svobodnega podjetništva. Obdobje te vlade so po njihovem mnenju zaznamovali slabo premišljeni ukrepi, kadrovanje in revanšizem, predvsem pa je stranko SDS zbodla ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve

Z odzivom so postregli podpredsednika vlade Danijel Bešič Loredan in Luka Mesec, vodja poslanske skupine Socialni demokrati Jani Prednik in ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. 

Loredan: vsebina je ideološka

Bešič Loredan je uvodoma v puloverju in kavbojkah izpostavil, da je koalicija enotna, tudi zato, ker so se odzvali na interpelacijo v petek zvečer, eni v kravati in drugi brez, a so vsi prišli. »Vsebina je ideološka, po presoji koalicije in gibanja Svoboda je interpelacija nepotrebna.« Poudaril je, da v SDS nimajo dovolj moči, da jih utrudili, da so šli preko zdravega razuma ter da se »v prihodnje se takih podlih igric, zlorabo demokracije, sicer pa popolnoma demokratično orodje ne gremo, ne želimo iti in naprej. Mirno, preudarno, strpno z iskanjem družbenega konsenza, kar koli bo že opozicija počela.«

Mesec: Nič več kot domišljijski spis

Luka Mesec je prav tako poudaril, da je opoziciji spodletelo vnesti razdor v koalicijske vrste, saj so se »v petek zvečer zbrali vsi 3 koalicijski partnerji z enotnim sporočilom: ta vlada je tukaj, da izpelje reforme, ki so v bistvene, da Slovenija postane uspešna, solidarna in družba, uprta v prihodnost...razni manevri nas ob tem ne bodo zmotili.« Kasneje je še dodal: »To, kar očitajo predlagatelji interpelacije ni kaj več, kot domišljijski spis, s katerim želijo vnašati razdor v koalicijo in v družbo.« Povabil je opozicijo in vse k sodelovanju pri izpeljevanju reform.

Prednik: Vlada je trdna in bo ostala do konca mandata

Jani Prednik je povedal, da je vlada pozitivna, čeprav ima na mizi kup reform, na katere državljani čakajo že desetletje. »Interpelacijo vidim kot možnost, da koalicija in celotna vlada pokaže vse, kar je že naredila in kar bo naredila v prihodnosti. Sporočamo SDS, da je vlada trdna in bo taka ostala do konca tedna mandata.«

Vrečko: Ideološka platforma

Asta Vrečko se je odzvala na združevanje muzejev, s čimer se interpelacija tudi začne. »Združevanje muzejev je bila strokovna odločitev, sledili smo polemikam, ki so nastale takrat, ko je bila odločitev, povsem netransparentna in brez javne razprave za muzej slovenske osamosvojitve tudi sprejeta.« Meni, da je muzej nastal prehitro in brez razmisleka, in ko so se določili za združevanje dveh institucij, je ta projekt postal »ideološka platforma, na kateri SDS gradi svoje nasprotovanje delu te vlade.« Meni, da s tem trkajo na čustva vseh, ki imajo odnos do slovenske osamosvojitve, da gre za diskreditacije in manipulacije, hujskajštvo in se spomnila, ko so želeli interpelacijo vložiti proti njej, pa niso zbrali dovolj podpisov.